Kinderen weten vaak maar weinig over geld: ‘Ze zijn zich totaal niet bewust van wat iets kost’
Hoeveel kost een blikje knakworsten en wat ben je kwijt aan benzine? Kinderen hebben vaak geen idee, zien basisscholen. Daarom wordt ook deze week weer de Week van het Geld gehouden. Een initiatief van scholen en het ministerie van Financiën om kinderen beter in te lichten over de waarde en macht van geld.
"Ik speel regelmatig een spel met de kinderen in de klas. Ze moeten dan zogenaamd boodschappen doen met een bedrag dat ze meekrijgen. Het komt vaak voor dat ze meer willen kopen dan dat ze kunnen met hun geld", ziet Ingrid Willemse, docente van groep 7 op een Haagse basisschool. "Ik zie dat kinderen zich totaal niet bewust zijn van wat iets kost, laat staan wat de macht is van geld."
Willemse maakt zich zorgen over jonge kinderen die al een pinpas bij zich dragen. "Kinderen kunnen zo makkelijk worden ingezet als geldezel."
Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start.
In de Week van het Geld probeert Willemse het 'hoe met geld om te gaan' nog eens extra op de kaart te zetten. Woensdag komt Steven van Weyenberg, demissionair minister van Financiën, langs om vragen van de kinderen te beantwoorden. "Waarom zijn er geen muntjes van één of twee eurocent?", vraagt een meisje zich bijvoorbeeld af. "Wat gebeurt er als de spaarpot van de staat leeg is?", vraagt een ander zich af. Onder meer over die vragen gaat de minister in gesprek met de kinderen.
De kinderen denken overigens zelf behoorlijk wisselend over hun eigen spaarpot. "Ik spaar heel veel. Ik geef niet zomaar geld uit aan een croissantje bijvoorbeeld", zegt een meisje. "Als ik geld heb, dan geef ik dat meteen uit. Ik doe eigenlijk niet aan sparen", zegt een jongen.
Influencers
Overigens zijn niet alleen basisschoolkinderen vaak slecht ingelicht over geld, ook jongeren laten zich nogal eens misleiden. Zo werd onlangs bekend dat bijna 40 procent van de jongeren tussen de 16 en 19 jaar zich weleens heeft laten beïnvloeden door influencers die financiële tips geven. Een deel van die jongeren verloor hierdoor geld. "Wij zijn hier gevoelig voor en jongeren al helemaal. Bekende Nederlanders zitten niet voor niets in reclames", reageerde Van Weyenberg eerder in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Een van de dingen die we in de Week van het Geld proberen te leren, is dat als iemand waar je tegenop kijkt zegt dat er een fantastisch product is wat je moet kopen, die persoon dat niet doet omdat hij het een lekker product vindt, maar omdat hij of zij ervoor wordt betaald. Dat leren herkennen is een van de manieren waarop je kinderen veel weerbaarder kunt maken."