main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 maart 2024 — 11:41

Groene daken en vogelnest in de muur: ‘natuurinclusieve’ nieuwbouw is hip

Een aanleunwoning voor de mus, een balkon voor de vleermuis en planten die groeien op het dak: steeds meer nieuwbouwprojecten hebben een groen karakter. Ook in Nijmegen doen ze aan ‘natuurinclusieve’ nieuwbouw, ziet stadsecoloog Joep van Belkom. “Daar hebben wij als mensen ook enorm veel baat bij.”

“Een natuurinclusief gebouw is een gebouw waar niet alleen mensen van leven, maar ook de natuur”, legt Van Belkom uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Denk dan aan soorten zoals vleermuizen en vogels, maar ook diverse planten.” In Nijmegen is het sinds dit jaar verplicht om natuurinclusief te bouwen. “Je kunt denken aan neststenen, struikgewas, grasvelden, bomen, noem maar op.”

De ecoloog staat voor een nieuwbouwproject waar in de top van het gebouw nestkasten zijn verwerkt in de muren, waarin vogels kunnen nestelen. “We denken in de stad dat de natuur wat verder weg is, maar de natuur is ook in onze directe omgeving. Als we daar onvoldoende rekening mee houden, krijgen we een heel beperkte selectie aan soorten.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!

“Door meer groen aan te brengen, zorgen we ervoor dat er een soort systeem ontstaat”, zegt Van Belkom. “Daar hebben wij als mensen ook enorm veel baat bij.”

Alle gemeenten denken groen

Niet alleen in Nijmegen wordt groen gedacht, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet dat alle Nederlandse gemeenten ’vergroenen’ op de agenda hebben staan, meldt De Telegraaf. Zo werd onlangs in Alkmaar een groenstrook met struiken en bomen aangelegd in het centrum van de stad. “Goed voor de opvang van regenwater, het groen geeft koelte op hete dagen en het centrum is nu zelfs aantrekkelijk als de winkels gesloten zijn”, zegt stedenbouwkundige en landschapsontwerper Nanda Sluijsmans in gesprek met de krant.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan blijf op de hoogte!

Ze noemt meer voorbeelden. “In Tilburg hebben ze kort geleden, op iets kleinere schaal, tevens winkelstraten vergroend. Leiden heeft sinds kort regentuinen in woonstraten. Heel veel steden maken nu flinke stappen in het vergroenen en op zo’n wijze, dat veel water wordt opgevangen.”

Groen parkeervak

Ook het ‘groene parkeervak’ is in opkomst. Het idee is dat een auto niet op enkel bestrating geparkeerd staat, maar op een stuk gras gecombineerd met enkele stenen, zodat regenwater beter wordt opgevangen. “De straat gebruiken als spons”, omschrijft Sluijsmans die parkeervakken.

Volgens Sluijsmans zijn natuurinclusieve straten van groot belang. “Zeker in een tijd waarin klimaatverandering steeds meer impact heeft op onze leefomgeving, is dit echt de manier waarop we onze straten en pleinen moeten gaan ontwerpen en waar dat kan, moeten aanpassen. En dat kan echt overal.”

Lees ook: 

Lenteweer zorgt voor popelende groene vingers: ‘Het snoeien is het moeilijkste’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer