Groene daken en vogelnest in de muur: ‘natuurinclusieve’ nieuwbouw is hip
Een aanleunwoning voor de mus, een balkon voor de vleermuis en planten die groeien op het dak: steeds meer nieuwbouwprojecten hebben een groen karakter. Ook in Nijmegen doen ze aan 'natuurinclusieve' nieuwbouw, ziet stadsecoloog Joep van Belkom. "Daar hebben wij als mensen ook enorm veel baat bij."
"Een natuurinclusief gebouw is een gebouw waar niet alleen mensen van leven, maar ook de natuur", legt Van Belkom uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Denk dan aan soorten zoals vleermuizen en vogels, maar ook diverse planten." In Nijmegen is het sinds dit jaar verplicht om natuurinclusief te bouwen. "Je kunt denken aan neststenen, struikgewas, grasvelden, bomen, noem maar op."
De ecoloog staat voor een nieuwbouwproject waar in de top van het gebouw nestkasten zijn verwerkt in de muren, waarin vogels kunnen nestelen. "We denken in de stad dat de natuur wat verder weg is, maar de natuur is ook in onze directe omgeving. Als we daar onvoldoende rekening mee houden, krijgen we een heel beperkte selectie aan soorten."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!
"Door meer groen aan te brengen, zorgen we ervoor dat er een soort systeem ontstaat", zegt Van Belkom. "Daar hebben wij als mensen ook enorm veel baat bij."
Alle gemeenten denken groen
Niet alleen in Nijmegen wordt groen gedacht, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet dat alle Nederlandse gemeenten ’vergroenen’ op de agenda hebben staan, meldt De Telegraaf. Zo werd onlangs in Alkmaar een groenstrook met struiken en bomen aangelegd in het centrum van de stad. "Goed voor de opvang van regenwater, het groen geeft koelte op hete dagen en het centrum is nu zelfs aantrekkelijk als de winkels gesloten zijn", zegt stedenbouwkundige en landschapsontwerper Nanda Sluijsmans in gesprek met de krant.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan blijf op de hoogte!
Ze noemt meer voorbeelden. "In Tilburg hebben ze kort geleden, op iets kleinere schaal, tevens winkelstraten vergroend. Leiden heeft sinds kort regentuinen in woonstraten. Heel veel steden maken nu flinke stappen in het vergroenen en op zo’n wijze, dat veel water wordt opgevangen."
Groen parkeervak
Ook het 'groene parkeervak' is in opkomst. Het idee is dat een auto niet op enkel bestrating geparkeerd staat, maar op een stuk gras gecombineerd met enkele stenen, zodat regenwater beter wordt opgevangen. "De straat gebruiken als spons", omschrijft Sluijsmans die parkeervakken.
Volgens Sluijsmans zijn natuurinclusieve straten van groot belang. "Zeker in een tijd waarin klimaatverandering steeds meer impact heeft op onze leefomgeving, is dit echt de manier waarop we onze straten en pleinen moeten gaan ontwerpen en waar dat kan, moeten aanpassen. En dat kan echt overal."