main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 maart 2024 — 09:38

Fabrikanten willen opgevoerde fatbikes aan banden leggen

De fatbike. Heel wat jongeren zijn er dol op, maar de elektrische fietsen met dikke banden die veel weg hebben van een motor zijn andere weggebruikers een doorn in het oog. Een groep fabrikanten van fatbikes wil nu voorkomen dat de fietsen illegaal worden opgevoerd, onder meer door verkopers van e-bikes te boycotten als die illegaal opgevoerde elektrische fietsen verkopen. Dit melden fabrikanten Brekr, Phatfour, Doppio en Knaap, die dinsdag met een pakket aan maatregelen komen.

Fatbikes worden regelmatig opgevoerd om ze sneller te maken. Maar dat maakt de fietsen onveiliger en vergroot de kans om gewond te raken bij ongelukken, zeggen de vier fabrikanten. Ook lopen mensen met een opgevoerde fatbike of ander type elektrische fiets kans op boetes van honderden euro’s. Dat komt doordat opgevoerde e-bikes worden gezien als motorvoertuig en daarvoor hebben bestuurders onder meer een rijbewijs en een helm nodig.

Overheid aan zet

De overheid moet ervoor zorgen dat verkopers van alle soorten e-bikes daadwerkelijk stoppen met illegaal opgevoerde fietsen importeren en verkopen, vinden de fabrikanten. “Stel dat je enkel maatregelen neemt tegen fatbikes? Dan verplaatsen de problemen zich naar de e-bikes met dunne banden die nu ook al veel opgevoerd worden”, zegt Niels Willems, een van de oprichters en directeuren van Brekr.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Verder moet de overheid wat de fabrikanten betreft het strafbaar maken om opvoersets op e-bikes te gebruiken. Dit zou volgens Willems een goede eerste stap zijn. “Deze sets zijn met een knop uit te zetten als een politiecontrole in het zicht komt. Maar na die controle gaan ze weer net zo hard.” Verder moet de politie van de fabrikanten vaker e-bikes controleren.

Boete

De fabrikanten hebben onder meer afgesproken dat een verkoper geen fietsen van alle vier de bedrijven meer mag verkopen als een dealer een boete van de inspectie krijgt voor illegaal opgevoerde e-bikes. Als een fabrikant vermoedt dat een verkoper dit doet of illegaal opgevoerde fietsen op de markt brengt, willen de fabrikanten in gesprek gaan met die dealer. Uit die gesprekken kan dan komen dat de verkoper moet stoppen met de fietsen van de vier fabrikanten, ook als geen boete is uitgedeeld.

‘Legale fatbike kan niet harder dan 25 kilometer per uur’

De ANWB is blij met het maatregelenpakket van de fabrikanten. ”We maken ons zorgen over de verkeersveiligheid. Momenteel rijden er veel illegale fatbikes rond en fatbikes die zijn opgevoerd”, zegt directeur Marga de Jager in Goedemorgen Nederland. ”Een legale fatbike kan niet harder dan 25 kilometer per uur. Ook moet je altijd zelf trappen om de fiets in beweging te krijgen. Bij een illegale fatbike is het vaak zo dat hij uit zichzelf gaat rijden als je de gashendel indrukt.”

De directeur stelt dat mensen heus niet altijd kwade bedoelingen hebben. Sterker nog, vaak weten klanten niet dat ze een illegale fatbike aanschaffen. ”Een legale fatbike kost zo’n 2700 euro. Als je eentje tegenkomt die daaronder zit, moet je wel even nadenken.”

NSC pleitte eerder voor maatregelen tegen overlast van de fatbike. De motie werd met een meerderheid aangenomen. Tweede Kamerlid Jesse Six Dijkstra stelt dat er momenteel te weinig wordt ingegrepen. ”Er moet meer gehandhaafd worden.”

Negen op de tien gestolen

De ANWB stopte eerder met het verzekeren van fatbikes. Ondanks de maatregelen van de fabrikanten komt hier geen verandering in. ”Negen van de tien fatbikes in Amsterdam worden gestolen. Hierdoor werd de premie van een verzekering voor een elektrische fiets zo hoog dat het niet meer te doen is”, aldus de directeur.

Lees ook:

Nederland een walhalla voor fietsendieven: ‘Mijn fatbike is zes keer gestolen’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer

Sywert van Lienden en zakenpartners vervolgd om mondkapjesdeal

Het Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…

Lees meer

Beleggingen naar recordhoogte, kwart Nederlanders doet mee: ‘Mag wat mij betreft nog veel meer’

Particuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…

Lees meer

NS: vrijdagochtend forse hinder in noorden en oosten door staking

De NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…

Lees meer

Honderden dakloze mensen maken gebruik van winterkoudeopvang

Honderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…

Lees meer