main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 maart 2024 — 09:38

Fabrikanten willen opgevoerde fatbikes aan banden leggen

De fatbike. Heel wat jongeren zijn er dol op, maar de elektrische fietsen met dikke banden die veel weg hebben van een motor zijn andere weggebruikers een doorn in het oog. Een groep fabrikanten van fatbikes wil nu voorkomen dat de fietsen illegaal worden opgevoerd, onder meer door verkopers van e-bikes te boycotten als die illegaal opgevoerde elektrische fietsen verkopen. Dit melden fabrikanten Brekr, Phatfour, Doppio en Knaap, die dinsdag met een pakket aan maatregelen komen.

Fatbikes worden regelmatig opgevoerd om ze sneller te maken. Maar dat maakt de fietsen onveiliger en vergroot de kans om gewond te raken bij ongelukken, zeggen de vier fabrikanten. Ook lopen mensen met een opgevoerde fatbike of ander type elektrische fiets kans op boetes van honderden euro’s. Dat komt doordat opgevoerde e-bikes worden gezien als motorvoertuig en daarvoor hebben bestuurders onder meer een rijbewijs en een helm nodig.

Overheid aan zet

De overheid moet ervoor zorgen dat verkopers van alle soorten e-bikes daadwerkelijk stoppen met illegaal opgevoerde fietsen importeren en verkopen, vinden de fabrikanten. “Stel dat je enkel maatregelen neemt tegen fatbikes? Dan verplaatsen de problemen zich naar de e-bikes met dunne banden die nu ook al veel opgevoerd worden”, zegt Niels Willems, een van de oprichters en directeuren van Brekr.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Verder moet de overheid wat de fabrikanten betreft het strafbaar maken om opvoersets op e-bikes te gebruiken. Dit zou volgens Willems een goede eerste stap zijn. “Deze sets zijn met een knop uit te zetten als een politiecontrole in het zicht komt. Maar na die controle gaan ze weer net zo hard.” Verder moet de politie van de fabrikanten vaker e-bikes controleren.

Boete

De fabrikanten hebben onder meer afgesproken dat een verkoper geen fietsen van alle vier de bedrijven meer mag verkopen als een dealer een boete van de inspectie krijgt voor illegaal opgevoerde e-bikes. Als een fabrikant vermoedt dat een verkoper dit doet of illegaal opgevoerde fietsen op de markt brengt, willen de fabrikanten in gesprek gaan met die dealer. Uit die gesprekken kan dan komen dat de verkoper moet stoppen met de fietsen van de vier fabrikanten, ook als geen boete is uitgedeeld.

‘Legale fatbike kan niet harder dan 25 kilometer per uur’

De ANWB is blij met het maatregelenpakket van de fabrikanten. ”We maken ons zorgen over de verkeersveiligheid. Momenteel rijden er veel illegale fatbikes rond en fatbikes die zijn opgevoerd”, zegt directeur Marga de Jager in Goedemorgen Nederland. ”Een legale fatbike kan niet harder dan 25 kilometer per uur. Ook moet je altijd zelf trappen om de fiets in beweging te krijgen. Bij een illegale fatbike is het vaak zo dat hij uit zichzelf gaat rijden als je de gashendel indrukt.”

De directeur stelt dat mensen heus niet altijd kwade bedoelingen hebben. Sterker nog, vaak weten klanten niet dat ze een illegale fatbike aanschaffen. ”Een legale fatbike kost zo’n 2700 euro. Als je eentje tegenkomt die daaronder zit, moet je wel even nadenken.”

NSC pleitte eerder voor maatregelen tegen overlast van de fatbike. De motie werd met een meerderheid aangenomen. Tweede Kamerlid Jesse Six Dijkstra stelt dat er momenteel te weinig wordt ingegrepen. ”Er moet meer gehandhaafd worden.”

Negen op de tien gestolen

De ANWB stopte eerder met het verzekeren van fatbikes. Ondanks de maatregelen van de fabrikanten komt hier geen verandering in. ”Negen van de tien fatbikes in Amsterdam worden gestolen. Hierdoor werd de premie van een verzekering voor een elektrische fiets zo hoog dat het niet meer te doen is”, aldus de directeur.

Lees ook:

Nederland een walhalla voor fietsendieven: ‘Mijn fatbike is zes keer gestolen’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer