Duivenmelkers in angst door ‘Max Verstappen onder de roofvogels’
Duivenmelkers in de omgeving van Emmeloord vrezen met grote vreze dat hun vogels in de nabije toekomst massaal worden verorberd door rondvliegende slechtvalken. De werkgroep Roofvogels Noordoorstpolder liet onlangs een broedkast voor de razendsnelle roofvogels plaatsen op het dak van een flatgebouw.
''Straks word ik de McDonald's voor de slechtvalk. Daar zit ik niet op te wachten'', vertelt de bezorgde duivenmelker Nick van Adrichem in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan blijf op de hoogte!
Van spreeuwen tot de eend. De slechtvalk is niet bepaald kritisch als het om eten gaat. Daarbij kunnen de roofvogels met een snelheid van 300 kilometer per uur vliegen als ze eenmaal een prooi op het oog hebben. ''Het is de Max Verstappen onder de vogels'', zegt Harold Boer van de werkgroep Roofvogels Noordoostpolder tegen Omroep Flevoland.
Poep
Wat de werkgroep betreft zijn er te weinig plekken waar de slechtvalk zich kan voortplanten. De broedkast in Emmeloord moet daar verandering in brengen. Daarmee worden twee vliegen in één klap geslagen. ''In de bebouwde kom staan vooral duiven op het menu'', zegt Boer.
Rondom het flatgebouw wordt veel overlast door stadsduiven ervaren. Zo laten de dieren veel poep achter. "Als er een slechtvalk in de buurt is, zijn die duiven snel vertrokken", aldus Boer.
'Ze kunnen prima zelf nesten vinden'
''Ze gaan ook mijn postduiven aanvallen'', meent duivenmelker Nick, die op honderd meter van de broedkast woont. ''Stadsduiven zitten vaak laag op de grond tussen de mensen, maar mijn duiven trainen hoog. Dan kan de slechtvalk ze veel makkelijker pakken. De roofvogel wordt geholpen door de plaatsing van kasten, terwijl ze zelf echt wel nesten kunnen vinden.''
De werkgroep stelt in Goedemorgen Nederland dat ze de slechtvalk ruimte willen bieden. De roofvogels eten allerlei soorten vogels, dus de kans dat ze uitgerekend postduiven pakken, is volgens hen klein.