main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 11 maart 2024 — 13:20

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: ‘Hebben kennis voor bouw onderzeeërs niet in huis’

Oud-ambassadeur in Parijs Ed Kronenburg vindt niet dat de nieuwe onderzeeërs voor Defensie koste wat het kost in Nederland gebouwd moeten worden. “Mijn uitgangspunt zou zijn: je moet de beste boot nemen. Veiligheid is het allerbelangrijkste”, zegt Kronenburg in het radioprogramma Sven op 1.

Na bijna tien jaar hakt het demissionaire kabinet vrijdag de knoop door over wie de nieuwe Defensie-onderzeeërs mag gaan bouwen. Volgens De Telegraaf gaat de Franse Naval Group met de megaorder aan de haal, waardoor het Zweedse Saab, dat samenwerkt met de Nederlandse scheepsbouwer Damen, en het Duitse ThyssenKrupp Marine Systems het nakijken hebben.

Volgens De Telegraaf is er een sterke Franse lobby opgetuigd om de order in de wacht te slepen. Tegenstanders benadrukken dat Naval deels in staatshanden is, waardoor er sprake zou zijn van oneerlijke concurrentie. Met de bouw van de nieuwe onderzeeërs zou zeker 4 miljard euro gemoeid zijn.

Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

‘Kennis niet in huis’

De Nederlandse scheepsbouwer Damen haalde onlangs andere opdrachten binnen van het ministerie van Defensie, maar zou ook dolgraag de onderzeeërs bouwen. Kronenburg vindt niet dat de opvolgers van de verouderde Walrus-onderzeeboten per se op eigen bodem gebouwd moeten worden.

“Ik denk niet dat wij als Nederland eropuit zijn om zelf weer onderzeeërs te kunnen gaan bouwen. Dat hebben we gekund, maar we hebben de kennis niet in huis. We gaan die nu ook niet opnieuw opbouwen”, zegt oud-topambtenaar Kronenburg. “Het zou kunnen dat Damen dat wel voor ogen heeft, maar dit is een eenmalige opdracht voor vier schepen. Ik denk dat die schepen heel goed kunnen worden gebouwd in Frankrijk, Duitsland of Zweden.”

Nederland heeft aangekondigd ook nieuwe fregatten te gaan bouwen. “Dat zouden we wel heel goed hier kunnen doen, bij Damen bijvoorbeeld. Laten we ons daarop concentreren”, vindt Kronenburg. “Ik denk dat we in Europa niet allemaal hetzelfde moeten doen. Laten we kijken naar ‘wie doet wat?’, zodat we over de hele breedte de zaken krijgen die we nodig hebben om onze defensie op te bouwen.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Hij benadrukt: “Mijn uitgangspunt zou zijn: je moet de beste boot nemen. Veiligheid is het allerbelangrijkste.” Het gaat dan niet alleen om de boot zelf, maar ook om de techniek die ervoor moet zorgen dat de onderzeeërs onzichtbaar door de wateren kunnen varen. “Als Nederlandse betrokkenheid mogelijk is, des te beter. Maar dat mag niet het uitgangspunt zijn.”

Kostenplaatje valt hoger uit

Kronenburg denkt dat het kostenplaatje voor de bouw van de onderzeeërs hoger uitvalt dan de 4 miljard euro waarover wordt gesproken. Daar komen nog miljarden bovenop voor het onderhoud, zegt hij. “De schepen gaan, als je het goed doet, zo’n dertig jaar mee.” Hij zou het goed vinden als een Nederlands werf het onderhoud kan doen. “Het zou mij niet verbazen als Damen betrokken wordt.”

Overigens moet de bouw van de onderzeeërs gebeuren door een partij met een grote bestaanszekerheid. “Je moet tijdens de levensduur van de onderzeeërs zeker weten dat je over die periode ook reserveonderdelen kan krijgen.”

Lees ook: 

Nederland heeft heel hard een nieuwe onderzeeër nodig: ‘Huidige boten zijn gedateerd’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer