Nederland heeft heel hard een nieuwe onderzeeër nodig: ‘Huidige boten zijn gedateerd’
Het kabinet beslist volgende week waar vier nieuwe onderzeeboten besteld worden. Tot frustratie van de Nederlandse maakindustrie lijkt niet het Nederlandse Damen, maar de Franse NAVAL Group de grootste kanshebber om de klus met een prijskaartje van 4 tot 6 miljard te bemachtigen. De lobby draait dan ook op volle toeren. Deskundigen stellen in het NPO Radio 1-programma Haagse Lobby dat haast geboden is. ”We hebben heel hard een nieuwe onderzeeër nodig”.
”De Nederlandse marine heeft nu al moeite met het leveren van een actieve onderzeeboot en zal in de toekomst helemaal in de problemen komen”, zegt Frederik Mertens, strategisch analist bij het Haags Centrum voor Strategische Studies. Mertens stelt dat er momenteel drie onderzeeërs in gebruik zijn. Een daarvan is de Walrus. ”Een hele mooie boot, maar hij is ontworpen in 1975 en begin jaren 90 gebouwd. Hij had een levensduur van 25 jaar en dat is al opgerekt naar 35 jaar. Dat moeten we nu verder oprekken.”
Luister Haagse Lobby terug als podcast. De tekst gaat hieronder verder.
Jos Verstappen
De bemanning van Nederlandse onderzeeboten is van topniveau, maar het is de vraag of dit zo blijft als ze moeten werken met materieel dat niet meer voldoet. ”Jos Verstappen zou niet op zo’n boot willen varen”, aldus Mertens.
Naar verwachting komt Nederland pas in 2034 in bezit van een eerste nieuwe onderzeeër. De andere drie moeten daarna nog geproduceerd worden. Het baart ook oud-diplomaat Ed Kronenburg (die tevens heeft bijgedragen aan de samenwerking tussen de NAVAL Groep en de Nederlandse scheepswerf IHC) zorgen. ”De huidige boten zijn bijna veertig jaar in de vaart. Alles is gedateerd. Ook de technologie. Als er één ding bij een onderzeeër niet gedateerd mag zijn, is het wel de technologie.”
Jaren verzekerd van werk
SGP-fractievoorzitter Chris Stoffer hoopt in ieder geval dat het kabinet voor een combinatie met het Nederlandse Damen kiest, zodat de maakindustrie voor jaren is verzekerd van werk.
Kronenburg merkt op dat de boten in ieder geval niet in Nederland gebouwd zullen worden, simpelweg omdat de benodigde lastige techniek hier niet aanwezig is. ”Het wordt Duitsland, Zweden of Frankrijk. Helaas, zeg ik daarbij.”
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Mertens stelt dat alle tenders die in aanmerking komen combinaties hebben met Nederlandse bedrijven. ”Wat is het interessantst? Waar houd je je
intellectual property? Dat is ook van praktisch belang. De Australiërs hebben een probleem gehad toen de schroef van een onderzeeboot onderhouden moest worden. Saab (Een Zweeds bedrijf, red.) vond het niet goed dat de schroef een onderhoudsbeurt in Amerika zou krijgen. Dat heeft voor veel gesteggel gezorgd.”
Lees ook:
Waterratten opgelet: tweepersoons onderzeeboot te koop, geen speciaal brevet nodig
Door: Michiel van Renselaar
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugluisteren: VVD-leider Dilan Yeşilgöz bij Rick Nieman
- VVD-leider Dilan Yeşilgöz over de terreuraanval van Hamas op 7 oktober;
- President-directeur Marjan Rintel van KLM over het 105-jarig bestaan van KLM en de toekomstplannen van de luchtvaartmaatschappij;
- Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans over de aanpak van de asielcrisis;
- En schrijver en columnist Leon de Winter over 7 oktober en terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.
Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.
Krijgt Nederland nieuwe kerncentrales?
Niet één, niet twee, nee, minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei, wil maar liefst vier kerncentrales bouwen op Nederlandse bodem. Hoe kan het kabinet dat doen? En krijgt de gemeente Borsele in 2035 een nieuwe kerncentrale?
Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:
- Ruut Schalij, partner bij eRisk Group;
- Remco de Boer, misschien wel de meest enthousiaste energiedeskundige van ons land;
- en Tweede Kamerlid Silvio Erkens, de VVD-vaandeldrager als het aankomt op kernenergie.
Daags na de aanslag van Hamas op 7 oktober van vorig jaar sprak toenmalig premier Mark Rutte (VVD) zijn steun uit voor Israël. Als het…
Lees meerHet bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht (UU) blijft de rest van de dag dicht, meldt een woordvoerster. Pro-Palestijnse demonstranten blokkeerden vanaf maandagochtend de ingang van…
Lees meerMinister Eelco Heinen (Financiën) vindt het “ongelooflijk belangrijk” dat de extra financiële steun aan Oekraïne doorgaat. Alle lidstaten behalve Hongarije willen Oekraïne langer de garantie…
Lees meerIn het nieuwe programma ‘Op de Barricade’ gaat Fidan Ekiz op bezoek bij burgers die de strijd aangaan met de overheid of bedrijven. Elke aflevering…
Lees meerPVV-leider Geert Wilders ziet het liever niet gebeuren; Oekraïne als lid van de NAVO. Het kabinet zit anders in de wedstrijd. “Oekraïne mag in de…
Lees meerOngeveer een op de zes patiënten die het afgelopen jaar een ziekenhuis of kliniek bezocht, kreeg te maken met een medische misser. Dat blijkt uit…
Lees meerPartijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz zei in WNL Op Zondag dat de NS antisemitisme faciliteert door pro-Palestijnse demonstraties op hun stations toe te staan….
Lees meerNa onderzoek van de ANWB, concludeert de wegenwacht dat de wegen drukker worden, mensen achter het stuur steeds meer haast hebben en dat het lontje…
Lees meerChristenUnie-leider Mirjam Bikker hoopt dat demonstranten vandaag geen pro-Palestijnse sit-ins houden op treinstations in Nederland. Het is precies een jaar geleden dat terreurorganisatie Hamas een…
Lees meerVVD-leider Dilan Yeşilgöz geeft toe dat het veelbesproken begrotingsoverleg “een zware nacht” was, maar ze heeft nooit geopperd om de steker uit het kabinet te…
Lees meerEén jaar geleden werd Israël opgeschrikt door de bloedige aanslag van Hamas, onder meer bij het muziekfestival Supernova Sukkot Gathering. Op diezelfde locatie houdt Israël…
Lees meerDe onderlinge verhoudingen binnen de coalitie staan onder spanning. VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt dat PVV-minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie met concrete plannen moet…
Lees meerMensen met een uitkering krijgen in sommige gemeenten 800 tot 900 euro minder per jaar dan mensen die ergens anders wonen en in een soortgelijke…
Lees meerDe Duitse grenscontroles om mensen zonder geldig visum en terroristen te weren, zijn een middel om op korte termijn grip te krijgen, zegt hoogleraar sociologie…
Lees meerBrussel moet met financiële maatregelen komen om Europese luchtvaartmaatschappijen beter te laten concurreren met Chinese luchtvaartmaatschappijen. Deze oproep doet KLM-topvrouw Marjan Rintel in WNL Op…
Lees meer