Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Offensief Israël in zuiden Gazastrook waarschijnlijk, waarschuwing Biden sorteert geen effect

Peter Visser

Het aangekondigde offensief van Israël in het zuiden van de Gazastrook en specifiek in de stad Rafah, komt er. Dat denkt defensiedeskundige van denktank HCSS Peter Wijninga. "Ik denk dat de Israëli's er echt op gespitst zijn om Hamas militair zodanig te verzwakken dat ze geen bedreiging meer kunnen vormen voor de staat Israël."

Premier Benjamin Netanyahu zei donderdag dat Israël het offensief doorzet, ook al roepen steeds meer landen Israël op om dat niet te doen. "Er is internationale druk en die groeit, maar juist als de internationale druk toeneemt moeten we de gelederen sluiten en ons verenigen tegen pogingen om de oorlog te stoppen", zei hij.

Volgens Netanyahu is Rafah "het laatste Hamasbolwerk" in Gaza en moet het Israëlische leger wel binnenvallen om Hamas te verslaan. Maar er is veel kritiek op de plannen voor een inval omdat daar ook veel Palestijnse burgers naartoe zijn gevlucht. Israël had de Palestijnen eerder juist gezegd om naar het zuiden te vluchten, omdat ze daar veilig zouden zijn.

"Israël heeft waarschijnlijk de overtuiging dat er nog een bolwerk van Hamas in Rafah zit", zegt defensie-expert Wijninga in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ze denken ook dat er zich onder de vluchtelingen Hamasstrijders bevinden. Ze zijn van plan Rafah in te nemen, ondanks alle mensen die daar zitten. Dat is heel pijnlijk, want het zal zeker tot meer burgerslachtoffers leiden."

Volgens Al Jazeera bevinden zich momenteel zo'n 1,5 miljoen mensen in Rafah. Israël heeft plannen opgesteld voor de evacuatie van burgers, maar hulporganisaties willen daar niet aan meewerken. Volgens onder meer Artsen zonder Grenzen zijn er in Gaza geen veilige plekken meer waar de Palestijnen naartoe zouden kunnen. Human Rights Watch noemde een gedwongen vertrek voor de burgers eerder een oorlogsmisdaad.

Biden waarschuwt Netanyahu

Een aanval op Rafah hangt al weken in de lucht. Israël zei dat Hamas voor het begin van de islamitische vastenmaand alle gijzelaars moest vrijlaten, anders zou het Israëlische leger Rafah binnenvallen. Die deadline is zondag verstreken. De Amerikaanse president Joe Biden, de belangrijkste bondgenoot van Israël, waarschuwde Netanyahu dat er "niet nog eens" tienduizenden burgers mogen sterven.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

"Er is een grens aan de steun, maar ik zal Israël nooit laten vallen", zei Biden tegen Amerikaanse media. "De verdediging van Israël is nog steeds van groot belang. Er is geen grens waar Israël over kan gaan waardoor we de levering van wapens stoppen. Ze moeten hun luchtafweersysteem ter bescherming behouden."

"Maar er zijn wel grenzen en als je daar overheen gaat... Er mogen niet nog eens 30.000 Palestijnen sterven", aldus Biden. "Er zijn andere manieren om te reageren op het trauma dat is veroorzaakt door Hamas."

Biden in spagaat

Het is weliswaar een waarschuwing van Biden. Tegelijkertijd trekt de Amerikaanse president "een hele vage rode lijn", zegt Wijninga. "Niet nogmaals 30.000 doden? Ja hallo, dan kun je dus nog wel even doorgaan." Volgens de defensiedeskundige zijn de handen van Biden gebonden. "Hij kan natuurlijk niet een harde rode lijn trekken, als hij weet dat hij moet accepteren dat die lijn overschreden wordt. Dat is het grote probleem."

Bovendien kán Biden Israël niet laten vallen. "Israël heeft bestaansrecht, is internationaal geaccepteerd in 1948. Dat kun je niet zomaar terugdraaien. Israël moet beschermd worden en gesteund worden in het verdedigen tegen agressie", zegt Wijninga, "maar aan de andere kant moet je ook zorgen dat het Palestijnse volk hier niet het kind van de rekening wordt, wat het de afgelopen maanden wel is geworden."

En om het voor Biden nog wat ingewikkelder te maken, moet hij ook de linkerflank van de Democratische Partij enigszins tevreden houden, met het oog op de verkiezingen die in aantocht zijn. "Die linkervleugel is fel tegen het beleid van Biden met betrekking tot Israël. Hij zit in een spagaat."

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start.

Biden maakt er ondertussen geen geheim meer van dat hij Netanyahu liever kwijt is dan rijk. "Eigenlijk wil de hele wereld dat Netanyahu vertrekt, Israëli's willen dat ook. Het gaat ook wel een keer gebeuren. Het is niet opmerkelijk dat Biden het constateert, het is wel opmerkelijk dat hij het zegt", zegt Wijninga. Netanyahu heeft op zijn beurt te kritiek van Biden naast zich neergelegd.

Staakt-het-vuren

Wijninga houdt op korte termijn geen rekening met een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. "Dat de partijen het absoluut niet eens kunnen worden aan de onderhandelingstafel, is gebleken. De voorwaarden die de partijen aan elkaar stellen om tot een staakt-het-vuren te komen, zijn voor beide partijen niet aanvaardbaar."

Israël wil dat alle gegijzelden worden vrijgelaten, Hamas wil dat alle Israëlische troepen uit de Gazastrook vertrekken. "Je zou kunnen zeggen dat men onrealiseerbare eisen aan elkaar stelt, waarvan je weet dat je tegenstander zegt: het is niet acceptabel. Dat geeft aan dat de wil om tot iets te komen wat op een staakt-het-vuren lijkt, heel klein is."

Toch zegt Hamas open te staan voor onderhandelingen. "Het is politieke blabla, die je wel vaker ziet in dit soort situaties."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau