Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Frits Barend noemt demonstraties rondom opening Holocaustmuseum een schande: ‘Kwestie is politiek gemaakt door GroenLinks-PvdA’

Rick Hartkamp

Journalist Frits Barend spreekt er schande van dat de komst van Israëlisch president Isaac Herzog voor de opening van het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam zorgt voor demonstraties. "De kwestie is politiek gemaakt door GroenLinks-PvdA. Hoe durf je! Het is een echte schande", windt hij zich op in WNL Op Zondag.

"GroenLinks-PvdA maakt de opening van het museum politiek, niet de organisatoren van het Holocaustmuseum", vervolgt Barend zijn relaas. "Herzog komt als symbool voor de zes miljoen vermoorde mensen. Hoe durf je 80 jaar na de oorlog dit te zeggen", doelt hij op de uitspraak van de partij dat ze niet willen dat Herzog aanwezig zou zijn bij de openingsceremonie. "Een schande van de partij!"

GroenLinks-PvdA hoefde niet verplicht een statement te geven over de aanwezigheid van de Israëlische president. Dat gebeurde toch. PvdA-Kamerlid Kati Piri noemde de komst van Herzog afgelopen vrijdag "uitermate pijnlijk". Ze stelde verder dat de aanwezigheid van Herzog de opening van het museum zou overschaduwen.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Om deze content te bekijken dien je akkoord te gaan met sociale media cookies.

Ophef binnen partij

Binnen GroenLinks-PvdA zorgt de uitspraak voor verdeeldheid, met name bij PvdA'ers. De consternatie heeft ertoe geleid dat voormalig CIDI-directeur Ronny Naftaniel zijn lidmaatschap van de partij heeft opgezegd. "Het is voor mij onverteerbaar dat de partij meent dat de aanwezigheid van de president van de Joodse staat de opening van het Holocaust Museum 'overschaduwt'." Volgens Naftaniel had zijn komst juist dialoog tot stand moeten brengen, geen verdere oplaaiing van verdeeldheid.

Tekst gaat verder onder de X:

Huidig CIDI-directeur Naomi Mestrum noemde de komst van de president van Israël eerder in De Telegraaf "alleen maar logisch". Mede omdat in Israël nog duizenden Nederlanders leven en de vader van Herzog betrokken was bij de bevrijding van Enschede. Ze noemt eerdere uitspraken van Herzog "uit context getrokken". "Dat zo’n president mag komen, betekent niet dat je achter elke actie van Israël staat, maar er is veel meer nuance dan hoe zwart-wit zijn komst nu wordt uitgelegd", stelde Mestrum.

'Museum niet politiek maken'

De directeur van het Holocaustmuseum, Emile Schrijver, heeft gezegd een waardig museum te willen hebben waar ze kunnen herdenken. "Dat moeten we niet politiek maken", onderstreept Barend.

Hij vindt het daarom logisch dat de president van Israël wordt uitgenodigd. "Hij is één van de vertegenwoordigers van de zes miljoen Joden die vermoord zijn, waarvan ruim 100.000 Nederlanders. Daarom is het schandelijk dat tegen zijn komst wordt geprotesteerd."

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Veel persoonlijke bezittingen

In het museum zijn veel persoonlijke bezittingen te zien van slachtoffers en mensen die de Holocaust overleefd hebben. Elk voorwerp vertelt een persoonlijk verhaal. Barend heeft voorafgaand de opening een kijkje genomen in het museum en was onder de indruk. "Je wordt overweldigd. Je hoort niet voortdurend geweerschoten en je ziet geen mensen in uniformen, maar je ziet mensen zoals wij daar zitten. Het kan ons allemaal gebeuren dat wij die foute Duitser of goede Nederlander worden."

In het museum zijn bijvoorbeeld foto's te zien van onder meer SS'er Hanns Albin Rauter met zijn vrouw en kinderen. "Een gezellig fotootje. Dat komt keihard binnen, veel harder dan de foto's die wij kennen van Rauter waarin je hem ziet schreeuwen. Het is knap gedaan. Op het moment dat je binnenkomt, besef je pas dat dit echt heeft plaatsgevonden."

Boegeroep demonstranten

Vanmiddag werd het Nationaal Holocaustmuseum officieel geopend door koning Willem-Alexander. Bij aankomst werd hij ontvangen door boegeroep van veel aanwezige demonstranten. Ze riepen verschillende leuzen, zoals "Free Palestine" en "Israël terrorist".

Bij de afzetting van de ME tussen het Waterlooplein en het Mr. Visserplein is het tot een confrontatie gekomen tussen ME en demonstranten. Groepen demonstranten dagen elkaar ook uit voor de deur van het museum. De politie komt tussen beide partijen om de gemoederen te bedaren.

Het museum opent op maandag 11 maart officieel haar deuren voor het grote publiek. Barend roept iedereen op het museum te bezoeken. "Juist nu het antisemitisme en racisme weer toeneemt. Alle scholen moeten verplicht naar het Holocaustmuseum toe. Het is zó mooi gemaakt en het komt keihard bij je binnen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau