Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Eerste Kamer wil expatregeling opnieuw behandelen: ‘Moeten kritisch kijken wie je van buiten nodig hebt’

Rick Hartkamp

De Eerste Kamer wil de expatregeling opnieuw behandelen. Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens is daar zeer verheugd over. "De Eerste Kamer heeft ons gevraagd om dit vraagstuk opnieuw te agenderen. We zullen daarom voorstellen voorleggen waar de Kamer opnieuw naar kan kijken", vertelt ze in het televisieprogramma Op1.

De beslissing van de Tweede Kamer om de expatregeling terug te schroeven is een keuze waar Adriaansens het niet mee eens is. "Zij hebben het recht om die beslissing te nemen, maar wij hebben heel duidelijk gecommuniceerd dat het niet onze wens was om op deze manier de expatregeling te versoberen."

'Expats zijn nodig'

Het schrappen van de expatregeling en het weren van buitenlandse studenten zijn twee thema's die aan bod komen in het partijprogramma van de formerende partijen PVV van Geert Wilders en NSC van Pieter Omtzigt. Adriaansens benadrukt dat de politiek ervoor moet zorgen dat bedrijven als ASML genoeg hoogopgeleide mensen in dienst kan nemen. "En we moeten heel kritisch kijken naar, wanneer je daar niet genoeg van hebt, wie je van buiten nodig hebt."

Volgens Adriaansens steekt de politiek al veel tijd en energie in het behouden van deze economisch belangrijke bedrijven. "We zorgen ervoor dat we extra mensen opleiden voor technische digitale banen. Daarnaast zorgen we ervoor dat we weer digitaliseringslessen op de basisschool krijgen. Onderwijs en bedrijven komen daardoor weer bij elkaar."

'40 procent is buitenlands'

"De vier formerende partijen zijn met elkaar een klimaat aan het scheppen waarin het lijkt alsof mensen van buiten Nederland hier niet welkom zijn", stelt Volt-leider Laurens Dassen. "Terwijl 40 procent van de medewerkers van ASML niet uit Nederland komt. Een gigantische groep."

Adriaansens: "Allereerst moet duidelijk worden welke bedrijven Nederland binnen de landsgrenzen wilt hebben. Vervolgens moeten we de mensen opleiden. Dan hebben we er nog niet genoeg, dus we moeten kritisch kijken wie we uit het buitenland toelaten voor dat werk waarbij we verder bouwen aan Nederland."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Kloof tussen bedrijfsleven en politiek

CEO van ASML Peter Wennink blijft onderstrepen dat ze het liefst in Nederland blijven doorgroeien. "Dan moet het alleen wel zo zijn dat de randvoorwaarden om te kunnen groeien op de juiste manier is ingevuld. Als dat niet in Nederland kan, dan kan dat ergens anders zijn."

Er is volgens Wennink een behoorlijke kloof tussen het bedrijfsleven en de politiek. Adriaansens noemt het een duidelijke boodschap. Volgens de demissionair minister is het altijd bikkelen om ervoor te zorgen dat Nederland interessant genoeg blijft, zodat zowel grote én kleine bedrijven zich hier willen vestigen. "ASML is de trots van Nederland, dus als zij dit zeggen is iedereen in één keer wakker."

"Nederland is heel groot qua ambities, maar enorm klein als je het hebt over de maat", vertelt ze verder. "Daarom moeten we er hard aan trekken. Je moet er eigenlijk voor zorgen dat je een heel saai en stabiel fiscaal vestigingsklimaat hebt."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau