Aantal verkeersdoden neemt toe: ‘Dit zorgt voor zoveel leed en verdriet’
Het aantal verkeersdoden stijgt. Dat bleek al eerder uit cijfers van het CBS. Grote steden zoals Rotterdam en Amsterdam zitten met de handen in het haar en willen het heft in eigen handen nemen. Rotterdam neemt daarin het voortouw.
De landelijke cijfers met betrekking tot het aantal verkeersdoden over 2023 zijn nog niet bekend, maar die van Rotterdam wel: vorig jaar kwamen veertien mensen om, en raakten er bijna 1.500 gewond, de hoogste aantallen in tien jaar tijd. "Hierdoor wordt onbeschrijfelijk groot leed en verdriet aangedaan dat helemaal niet nodig was geweest", aldus de Rotterdamse wethouder Vincent Karremans in Op1.
De grootste groep onder de verkeersdoden van de afgelopen jaren waren fietsers. Ruim de helft kwam om door een aanrijding met een auto. Onder de stijgende groep neemt ook het aantal 75-plussers dat door een eenzijdig ongeval overlijdt toe. Rotterdam wil voornamelijk maatregelen nemen om die eerste groep beter te beschermen. De stad zucht namelijk onder het grote aantal 'verkeershufters' zegt Karremans.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Tekst gaat verder onder de X.
Meer eigen flitspalen, het geld ervan zelf houden en meer bevoegdheden voor BOA’s. Zo willen de grootste steden de verkeersveiligheid aanpakken. En dat is nodig, vindt de Rotterdamse wethouder @vincentkar: “Er gaat onnodig onbeschrijfelijk groot leed achter schuil.” #Op1 #WNL pic.twitter.com/5VLdQFN9yD
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) March 7, 2024
Actie
Tijd voor actie, vinden daarom de mobiliteitswethouders van Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht. De gemeenten willen het handhaven van snelheidsbeperkingen en alcoholverboden niet langer overlaten aan justitie en politie, maar zélf gaan handhaven. "Als we doen wat we deden, dan krijgen we wat we kregen en dat is nog meer leed en verdriet. Door zelf als stad meer te gaan doen, kunnen we het verkeer veiliger maken", aldus Karremans.
Bevoegdheid
'Om de daadwerkelijke pakkans flink te verhogen moeten gemeenten en provincies de bevoegdheid krijgen om zelf handhaving te organiseren', stelt een notitie van de Rotterdamse wethouder, die donderdag namens de vier grote steden naar de gemeenteraden en naar de Tweede Kamer werd gestuurd. Daarnaast moeten gemeentelijke boa’s meer bevoegdheden krijgen, voor simpele snelheidscontroles met mobiele apparatuur en het uitvoeren van alcoholcontroles, zowel op fietspaden als op wegen. Liefst mogen boa’s ook voertuigen op kenteken bekeuren, zodat ze geen verkeersdeelnemers staande hoeven te houden.
Het Openbaar Ministerie (OM) is minder enthousiast over het plan van de wethouders. "Zij zeggen: pas eerst de weg maar aan", aldus Karremans. ''Het enige wat wij nu kunnen doen is brieven sturen naar het OM met bijna smeekbedes: plaats hier op de Noordsingel bijvoorbeeld een flitspaal, er wordt hier ontzettend hard gereden en het is wachten op de eerste dode'', zei Karremans eerder in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De vier grote steden willen zélf flitspalen gaan plaatsen. ''Het enige wat wij nu kunnen doen is brieven sturen naar het OM met bijna smeekbedes: plaats hier op de Noordsingel bijvoorbeeld een flitspaal, er wordt hier ontzettend hard gereden en het is wachten op de eerste dode'',… pic.twitter.com/TnYviKvRKx
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) March 7, 2024