main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 maart 2024 — 09:37

Op Super Tuesday lijkt Trump versus Biden uitgemaakte zaak: ‘Hij is alleen via de stembus te stoppen’

Het is Super Tuesday, de belangrijkste dag in de Amerikaanse voorverkiezingen. In vijftien verschillende staten kunnen kiezers vandaag hun stem uitbrengen. Na vandaag kan het duidelijk zijn of Donald Trump namens de Republikeinen en Joe Biden namens de Democraten opnieuw de degens gaan kruisen. 

In de voorverkiezingen kunnen de presidentskandidaten punten verzamelen. Als zij een bepaald aantal punten behalen, worden zij de presidentskandidaat voor de verkiezingen in november. Dat maakt Super Tuesday zo belangrijk, zegt Amerikakenner Raymond Mens in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Trump versus Biden

De vraag is hoe spannend deze dag gaat worden, aangezien iedereen ervan uitgaat dat Trump en Biden de presidentskandidaten zullen zijn. Volgens Mens zit er wel enige spanning aan de Republikeinse kant, wat zich kan uiten in hoe hoog Nikki Haley scoort. “Niet omdat iemand hoopt of bang is dat zij zou kunnen winnen, maar omdat zij een oude stroming in de Republikeinse partij vertegenwoordigt”, legt Mens uit.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Die stroming vraagt om een actieve rol van Amerika op het wereldtoneel en wil dat er vrijhandelsverdragen komen. Het probleem is echter dat die stroming met uitsterven bedreigd is, zegt Mens. “De vraag is hoe groot die stroming nog is en hoeveel mensen zeggen niet met Trump door te willen. Het wordt geen meerderheid, maar als het 25 procent is, is het toch interessant om te kijken of zij zich bij Trump aansluiten of overlopen naar Joe Biden.”

Alleen zo kan je Trump stoppen

Haley werpt zich weliswaar op als concurrent van Trump, maar veel staten werken in de voorverkiezingen met een soort winner-takes-it-all-systeem. Wat inhoudt dat een winnaar alle punten krijgt. “Daardoor komt Trump heel snel bij het magische getal dat hij nodig heeft om echt kandidaat te worden.”

Sommige staten probeerden Trump van het stembiljet te krijgen, wegens zijn betrokkenheid bij de Capitoolbestorming op 6 januari 2021. Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten oordeelde dat dat verzoek niet ingewilligd kan worden. “Dan weten wij één ding zeker: de enige manier voor de Democraten en iedereen die tegen Trump is en hem wil stoppen, zal in november via de stembus dat moeten doen”, concludeert Mens.

‘Zo framet Trump het wel’

Zelf reageerde Trump als volgt op het besluit van het Hooggerechtshof. “Ik wil het hof bedanken voor deze unanieme beslissing. Zeer goed gedaan. Je kunt niet iemand uit een race halen, omdat een tegenstander dat graag zou willen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Mens viel twee dingen op aan de reactie van Trump. “Hij sloeg een verzoenende toon aan. Daarmee wil hij laten zien president voor iedereen te zijn. Ten tweede zegt hij dat het niet zo kan zijn dat een politieke tegenstander hem via het gerechtssysteem van het stembiljet wil halen. Dat is hier niet precies aan de hand, maar zo framet hij dat wel.” Zoals hij doet bij meerdere rechtszaken tegen hem, zegt Mens. “Hij maakt er een heksenjacht van. Dat betekent dat die rechtszaken hem niet schaden bij zijn achterban, maar sterker maken.”

Amerikanen in Nederland mogen ook stemmen

Niet alleen Amerikanen gaan in eigen land naar de stembus, dat recht komt Amerikanen in bijvoorbeeld Nederland ook toe. Zoals ‘The American Netherlander’ en comedian Greg Shapiro.

Tekst gaat verder onder X.

“Biden is helemaal niet de ideale kandidaat, maar hij is de enige kandidaat die Trump al heeft verslagen”, zegt Shapiro. “Hij is wel oud, maar hij heeft zoveel levenservaring met de leiders van de NAVO, Poetin of andere dictatoren. Hij kent iedereen, al decennialang. Hij heeft er gevoel voor en dat is positief.”

Voor Shapiro is het duidelijk op wie hij stemt. “Sorry voor alle Republikeinen en die gekke anti-abortuswet. Ik wil mijn familie beschermen, ik stem voor Biden.”

Lees ook:

Trump wint ook voorverkiezingen in Idaho en Missouri

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer