Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Lentekriebels zorgen voor weerstand, maar is dat terecht? ‘Seksualiteit gaat niet alleen over ‘de daad”

Matthijs Meulblok

Op basisscholen wordt deze week aandacht besteed aan de bloemetjes en de bijtjes tijdens de Week van de Lentekriebels. Actiegroepen sturen boze brieven naar scholen met de oproep om er niet aan mee te doen. Opvoedkundige Marina van der Wal vindt dat heel jammer, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Kinderen kijken niet zo naar seksualiteit zoals wij volwassenen dat doen."

Scholen zijn verplicht om aandacht te schenken aan het onderwerp seksualiteit. Het staat elke school geheel vrij om dat op eigen manier in te vullen. "Scholen krijgen de mogelijkheid om dat te doen binnen een kader wat het meest past bij wat een school wil uitdragen. Ook naar kinderen en naar ouders." Ruim 92 procent doet dat ook, vertelt Van der Wal.

Toch maakt zo'n 60 procent van de scholen geen gebruik van programma's die speciaal voor dit onderwerp zijn ontwikkeld. Die programma's zijn er voor allerlei verschillende zienswijze, vertelt de opvoedkundige. Ze vindt het jammer dat veel scholen hier nog geen gebruik van maken. "Je kunt echt iets vinden wat bij jou, jouw school en de uitgangspunten van jouw school past. Als ouder zou ik graag willen dat de school een gecheckt en een goedgekeurd programma gebruikt. Dat je met elkaar weet dat hier goed over is nagedacht."

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start.

Onderwerp is ingewikkeld

Dat scholen het ingewikkeld vinden om over seksualiteit te praten, begrijpt Van der Wal. "Op het moment dat je over seksualiteit praat, praat je eigenlijk ook altijd voor jezelf en over jezelf en neem je alle ervaringen die je op dat gebied in je leven hebt opgedaan mee in de gesprekken."

Aan de andere kant vergissen volwassenen zich best vaak over wat kinderen onder seksualiteit verstaan, stelt de opvoedkundige. "We beginnen met die goede en minder goede ervaringen in het achterhoofd met kinderen te praten, terwijl zij nog heel puur zijn en blanco. Die kijken helemaal niet zo naar seksualiteit zoals volwassenen dat doen. Het is goed om dat los van elkaar te zien."

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf altijd op de hoogte!

Seksualiteit gaat volgens Van der Wal heus niet alleen over 'de daad'. "Het gaat ook over 'hoe gaan we met elkaar om?' en 'hoe luisteren we naar elkaar?'"

Online weerbaarheid

Dit jaar is het thema online weerbaarheid. Een verstandige en noodzakelijke keuze, stelt Van der Wal. Meester Martin Goossens denkt dat ook. Hij legt uit: "Het internet en de digitale wereld worden steeds toegankelijker voor kinderen. Eigenlijk weten zij niet beter. Zij lopen met mobieltjes en alles. Ze komen overal bij, maar alles kan hen ook bereiken. Het is zaak dat zij weten wat ze moeten doen in het geval dat er hele verkeerde boodschappen hun kant op komen."

Kinderen geven zelf ook al aan soms vreemde appjes te krijgen van onbekenden. "Of beelden waarvan je je afvraagt of dat verstandig is", vertelt Van der Wal. "Dus aan de ene kant leren ze dat ze het moeten melden bij de ouders, de juf of meester, maar aan de andere kant leren ze ook dat ze dat soort beelden niet moeten doorsturen. Daar moet je niet aan meewerken. Dat is ook een onderdeel van weerbaarheid. Dat je een keus kunt maken van: bij mij moet dit stoppen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?
0:56

Kan Poetin de oorlog in Oekraïne nog wel stoppen?

'Bij nieuwe verkiezingen verdwijnt NSC'
1:15

'Bij nieuwe verkiezingen verdwijnt NSC'

'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel naar WK in Saudi-Arabië gaan'
1:18

'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel naar WK in Saudi-Arabië gaan'

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau