Steeds meer jonge gokverslaafden: ‘We kunnen het nu al niet meer aan’
Sinds online gokken in Nederland legaal werd, zijn er ruim een half miljoen nieuwe gokkers bij gekomen. Ook veel jongeren maken daar onderdeel van uit. Fred Steutel, directeur van een gokverslavingskliniek, ziet het aantal jongeren met een gokverslaving toenemen. Hij maakt zich daar grote zorgen over. "Het einde is nog niet in zicht", vertelt hij in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Online gokken is sinds 2021 gelegaliseerd. Sindsdien zijn er 563.000 nieuwe online gokkers bijgekomen. 61 procent daarvan had voor de legalisering nooit eerder gegokt. Een kwart van de nieuwe gokkers is tussen de 18 en 23 jaar oud. "Wij zien sinds de legalisering dat de leeftijd aan het teruglopen is. Ik denk dat 80 procent van onze cliënten tussen de 20 en 35 zit. Jonge mensen zitten met forse schulden", zegt een bezorgde Steutel.
'Einde is nog niet in zicht'
Het gokprobleem in Nederland is niet te ontkennen. "Zo'n 3 tot 4 procent van alle gokkers heeft een gokverslaving in dien mate dat ze bij een specialistische instelling in zorg moeten komen. Wij hebben ergens tussen de 5000 en 10.000 gokverslaafden in Nederland."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Steutel ziet de groep kwetsbare gokkers alleen maar toenemen. "Het einde is nog niet in zicht. Het duurt zes tot zeven jaar voor een gokverslaafde in de zorg komt. We zijn nu een jaar of drie onderweg met het legaliseren van gokken. De stortvloed moet nog komen en wij kunnen het nu al niet meer aan."
Gokreclames
Toen online gokken legaal werd, hielden gokbedrijven zich alles behalve stil. Je werd doodgegooid met reclames waarin BN'ers het gokken aanprezen. Dit is inmiddels aan banden gelegd en gokbedrijven mogen alleen nog online gerichte reclame maken. Ook dat, het gericht reclame maken, wordt door neuropsycholoog Ruth van Holst als ongepast omschreven. Zij ziet namelijk dat door de reclames veel meer mensen aan het gokken geslagen zijn. "Stel, jij hebt gegokt en denkt: dit is niet goed voor mij. Het feit dat jij gegokt hebt, betekent dat jij ergens in een bestand staat en regelmatig mails krijgt om terug te komen. Terwijl je niet voor niets gestopt bent met gokken."
Van Holst zegt dat het goed gelukt is om mensen uit het illegale gokcircuit te halen. Iets te goed, vervolgt ze. "Er zijn nu allemaal nieuwe spelers bijgekomen die daarvoor nooit gegokt hadden. Het zorgt er helaas ook voor dat jongvolwassenen nu met langdurige problemen zitten."
'Hele tijd getriggerd'
Iets wat daar niet bij helpt, zijn de gokreclames. Op tv zijn er restricties, maar online hebben gokbedrijven vrij spel zolang de reclame gericht is. Ex-gokverslaafden, zoals Aurelia Visser, kunnen daar soms moeite mee hebben. "Ik merk dat ik het soms lastig vind, dat als ik op social media zit, een reclame voorbij komt. Zelf heb ik een goede fundering, maar soms denk ik: wellicht kan het nu wel."
Stand van Nederland: Generatie Next gemist? Kijk deze en eerdere uitzendingen nu hier terug.
Kevin ervaart dezelfde problemen als Aurelia. "Ik vind het belachelijk. Ik heb inmiddels een nieuw mailadres genomen", zegt Kevin, die dagelijks mailtjes in zijn inbox kreeg van gokbedrijven. 'Kom eens kijken in het casino! Hier heb je een tientje speelgeld! Stort even 50 euro, dan maken wij er 100 van!'. Dat soort mails kreeg Danny. "Dat gaat nergens over."
Ook Jeroen Lazeroms, die inmiddels zijn gokverslaving onder controle heeft, heeft moeite met de gokreclames. "Overal waar ik kwam, werd ik de hele tijd getriggerd. Zeker als je net een terugval hebt gehad, dus als je er nog helemaal in zit met je hoofd, dan word je er de hele tijd aan herinnerd."
Sinds de legalisering van online gokken, is de gokwereld volledig veranderd. Verslavingsklinieken zien steeds meer jonge gokverslaafden en reclames krijgen online vrij spel. Wie betaalt uiteindelijk alle rekeningen? Kijk deze uitzending van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.