Rechter beslist dat misdragende asielzoekers recht hebben op schadevergoeding: ‘Gekkigheid’
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft de afgelopen jaren zo'n 200 asielzoekers die zich misdroegen in de isolatiecel gezet in het azc van Hoogeveen. Volgens de rechter mag dit niet en hebben die asielzoekers recht op een schadevergoeding. Daarover schrijft De Telegraaf.
Het COA stuurde asielzoekers die zich niet aan de regels hielden naar de zogeheten 'aso-azc' in Hoogeveen. Een van hen was asielzoeker K. uit Irak. Hij maakte het in het azc in Almere heel bont. Schreeuwend gooide hij een prullenbak naar een medebewoner en trapte hij een gat in de muur.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Het COA ging over tot actie en stuurde de asielzoeker naar Hoogeveen, waar het azc is gevestigd in een oude gevangenis. Aldaar bleef de asielzoeker wild om zich heen slaan richting COA-medewerkers en trapte hij met de onderkant van zijn voet op het hoofd van een medebewoner. Door het COA werd hij tot drie keer toe in de isolatiecel gegooid. Daar heeft hij amper contact gehad met de buitenwereld.
De rechter heeft besloten dat dit onrechtmatig is onder de noemer van onrechtmatige vrijheidsontneming. Volgens de rechter heeft K. recht op schadevergoeding van 100 euro per dag die hij doorbracht in de isolatiecel. In totaal gaat het om 4.200 euro, dat is inclusief proceskosten die ook door het COA moet worden betaald. Het COA gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.
'Gekkigheid van de rechter'
"De uitspraak van de rechter is een beetje gekkigheid", zegt VVD-raadslid Zuidplas Ferry van Wijnen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Een asielzoeker dient zich te gedragen in Nederland, hij is hier te gast. Op het moment dat hij dat niet doet, zijn er blijkbaar middelen om die in te zetten. Het is raar dat de rechter bepaalt dat wij daar niks mee kunnen."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
Volgens Van Wijnen is het een groot probleem dat snel opgepakt moet worden. Hij richt zich tot de Tweede Kamer. "Die moet zo snel mogelijk aan de slag om te zorgen dat er een wetswijziging komt, om het mogelijk te blijven maken dat asielzoekers, op het moment dat zij zich niet gedragen, onder sanctie kunnen worden gezet."
"Dit laat goed zien hoe complex de hele asielkwestie is", reageert politiek journalist van EW Magazine Victor Pak. "Dat een rechter hier toetst aan wetgeving, dan mag blijkbaar iets niet. Het lijkt mij heel verstandig dat het COA in hoger beroep gaat om daar duidelijkheid over te krijgen of dit nu wel of niet mag. Als dit niet mag, dan is de Tweede Kamer aan zet om opnieuw naar die wetgeving te kijken."