Nederlanders geven weinig complimenten: ‘Erkenning en aandacht zijn diepe menselijke behoeftes’
Wat zit je haar leuk! En wat draag je een mooie broek! Complimentjes ontvangen is leuk, maar in Nederland delen we ze weinig uit. Daarom is het vandaag Nationale Complimentendag. "Iedereen wordt vrolijk van aandacht", zegt bedenker Hans Poortvliet.
Het gebrek aan complimentjes is een gemiste kans volgens de Amerikaanse psycholoog William James (1842-1910). Hij zei dat de diepste menselijke emotionele behoefte is om gewaardeerd te worden. Onderzoekers noemen gebrek aan waardering en herkenning al jaren de belangrijkste reden waarom werknemers gedemotiveerd ontslag nemen. Ook relaties gaan eraan kapot, stellen zij.
Om daar verandering in te brengen, werd in 2003 de Nationale Complimentendag in het leven geroepen. De bedoeling is simpel: geef iemand een compliment. Of het nou een geliefde is, een collega of een onbekende.
'Zonder commerciële bedoeling'
Nationale Complimentendag begon in Nederland, maar wordt inmiddels ook 'gevierd' in landen als de Verenigde Staten en India (International Compliments Day). Bedenker Poortvliet: "Ik zat destijds in een leidinggevende functie en wilde iets voor mijn werknemers doen. Daarnaast is het een dag zonder commerciële bedoeling. Alles in het leven dat van waarde is, is niet te koop. Dat is mijn overtuiging. En oprechte waardering kan je niet afkopen met een kaartje of cadeautje."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
"Erkenning en aandacht zijn diepe emotionele menselijke behoeftes. We zijn daar als mens uitermate gevoelig voor", zegt Poortvliet tegen het AD. "We worden blij als we worden gezien en erkend voor wie wij zijn. Daar is altijd al behoefte aan geweest en dat is door sociale media alleen maar meer geworden. Facebook, Instagram, TikTok: allemaal is het een roep om aandacht en bevestiging."
Volgens Poortvliet is een compliment iets wat je zegt zonder bijbedoeling. "Het maakt het nog beter als je eraan toevoegt waarom je het compliment geeft. Dat is waardevoller dan een algemene kreet."
Steeds minder complimenten
Hij vreest dat we steeds minder zijn gaan complimenteren. "Een compliment geven in deze tijd is bijna onmenselijk, omdat je moet nadenken over wat je zegt. Tien jaar geleden was het normaal om iets positiefs te zeggen over de nieuwe trui van een collega. Nu zou de ander kunnen denken dat je er mogelijk iets mee bedoelt."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
Daar moeten we ons niet door laten leiden, vindt hij. "Als je enigszins twijfelt of een opmerking kan, blijf dan weg bij een compliment over een nieuwe trui of kapsel. Er blijft namelijk genoeg over om iemand mee te complimenteren. Hoe leuk is het als iets opvalt en iemand je daarmee complimenteert?’’
Poortvliet weet wie hij gaat complimenteren vandaag. "Ik ga een aantal mensen een compliment geven, maar sowieso mijn vrouw en zoon", zegt hij tegen de krant.
'Wij zeggen snel wat in ons opkomt'
Politiek journalist van EW Magazine Victor Pak, te gast in Goedemorgen Nederland op NPO 1, ziet dat bijvoorbeeld in Amerika mensen veel vaker een compliment uitdelen. "Als je in het buitenland komt, waar staan Nederlanders om bekend? Toch hun directheid en in zekere zin botheid. Wij zeggen snel wat in ons opkomt. Dat is niet altijd het meest nette of complimenteuze. Terwijl: als je er even over nadenkt, kan je soms wat vriendelijker zijn."