main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 maart 2024 — 09:34

Formatiegesprekken zitten muurvast, staat deur naar links open? ‘Dat zit wel in het achterhoofd van Putters’

Informateur Kim Putters is nog altijd in gesprek met fractievoorzitters over mogelijke coalitievormen. Wordt het een kabinet over rechts, of behoort een links kabinet ook tot de mogelijkheden nu de formatiegesprekken stroef verlopen? “Dat heeft altijd in het achterhoofd gezeten van Putters”, zegt politiek journalist bij EW Magazine Victor Pak in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

NSC-leider Pieter Omtzigt stuurt steeds meer aan op een gedoogrol in een rechts kabinet. Is dat voor Putters reden genoeg reden om bijvoorbeeld te kijken naar een centrumlinks kabinet, mét GroenLinks-PvdA? Volgens Pak denkt Putters daar zeker aan, maar hij benadrukt dat de informateur ook goed kan tellen. “GroenLinks-PvdA heeft 25 zetels. Dan zit je nog heel ver af van de 76 zetels die nodig zijn voor een meerderheid.”

Of het in dit geval nou om een klassiek meerderheidskabinet gaat of over een extraparlementaire variant over links, het blijft complex, zegt Pak. “Als je NSC erbij neemt, zit je op 45 zetels. Dan moet je naar de VVD kijken om daar ook bij aan te sluiten en die hebben daar voorlopig echt geen trek in.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Daarnaast concludeert Pak dat een kabinet over links “heel gek” met de verkiezingsuitslag in het achterhoofd. “Vrijwel niemand ziet dat zitten en Frans Timmermans (partijleider GL-PvdA, red.) zelf ook niet.” Volgens Pak is een centrumlinks kabinet net zo ingewikkeld als waar afgelopen tijd vooral op gezinspeeld werd: een kabinet met PVV, VVD, NSC en BBB.

Extraparlementair

Voor Omtzigt is het uitgesloten dat hij met NSC in een kabinet stapt met PVV. “Dat staat zwart op wit”, zegt Pak. Maar Omtzigt blijft hinken op twee gedachten. “Gisteren noemde hij een extraparlementair kabinet toch als een optie na zijn gesprek met Kim Putters.”

De VVD staat daar ook voor open. “Dilan Yeşilgöz heeft gisteren gezegd dat zij een extraparlementair kabinet wel ziet zitten.” Niet zomaar, de liberalen leggen enkele voorwaarden op tafel. Zoals strenge financiële kaders en het waarborgen van de internationale positie van Nederland. Als er dan sprake is van samenwerking met NSC, wil VVD dat Omtzigt wel bewindspersonen aanlevert.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Of PVV hierin mee wil gaan is nog maar de vraag, aangezien partijleider Geert Wilders niet onder stoelen of banken steekt dat hij naar het Torentje wil. “Hij weet ook dat als er een extraparlementaire variant komt met die vier rechtsere partijen, het Torentje niet voor hem is.” Dat heeft ermee te maken dat in die variant fractieleiders in de Tweede Kamer zitten en op afstand een kabinet kiezen.

Complex

Linksom of rechtsom, het blijft volgens Pak complex om een extraparlementair kabinet te vormen. “Wij hebben hier heel weinig ervaring mee, maar het kan Nederland wel wat bieden. Want de wens dat de Tweede Kamer meer macht krijgt, leeft heel breed in het parlement.”

Lees ook:

Omtzigt ziet twee opties: gedogen of extraparlementair kabinet

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer

Rector UvA: gesprekken met demonstranten nog vruchteloos

Het overleg tussen het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de pro-Palestijnse demonstranten die het Binnengasthuisterrein bezetten, heeft nog geen concrete afspraken opgeleverd….

Lees meer

16-jarig slachtoffer steekincident Helmond overleden

Het slachtoffer van het steekincident in Helmond in de nacht van dinsdag op woensdag is overleden, meldt de politie. De 16-jarige jongen overleed woensdagochtend in…

Lees meer

Europees SGP-lijsttrekker Ruissen: ‘Schandalig dat UvA lijst met Israëlische contacten vrijgeeft’

Europees SGP-lijsttrekker Bert-Jan Ruissen vindt het “schandalig” dat de Universiteit van Amsterdam (UvA) zo makkelijk meegaat in de eis van pro-Palestijnse demonstranten om een contactenlijst…

Lees meer

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer