main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 maart 2024 — 12:32

D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte bakt friet in Oekraïne

Tussen verwoeste gebouwen in Oekraïens oorlogsgebied deelt Tweede Kamerlid van D66 Jan Paternotte samen met Brabanders Franky en Coen gratis friet en snacks uit aan de lokale bevolking. “Het geeft ons de kans om met veel Oekraïners te praten, zowel over de politiek als het leven hier op straat”, zegt Paternotte in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ze bakken zo’n 2.000 porties per dag voor de Oekraïense bevolking.

Een jaar geleden vertrokken Franky van Hintum en Coen van Oosten met hun frietkar, niet wetende dat Oekraïne hun nieuwe thuisbasis zou worden. Ze maken van dichtbij de heftigheid van de oorlog mee, wanneer ze in juni 2023 ternauwernood aan de dood ontsnapten tijdens een raketinslag in het restaurant waar ze zaten te eten.

De Haagse versterking in de vorm van Paternotte is bedoeld om erachter te komen wat onder de Oekraïense bevolking speelt. “Er is in Nederland veel discussie over of we Oekraïne moeten blijven steunen of niet. Er was op gegeven moment ook een oproep om Oekraïners terug te sturen.”

Toen de kans kwam om zelf in Oekraïne te gaan kijken, heeft Paternotte die met beide handen aangegrepen. “Dan kan je zelf zien hoe veilig het is en wat Oekraïners aan het doen zijn in hun gevecht voor vrijheid.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Paternotte lovend over frietbakkers

“Franky en Coen zijn al vijftien keer hier geweest, zijn het hele land door geweest. Ze delen friet uit, maar helpen ook mensen, bijvoorbeeld met medicijnen”, is Paternotte lovend over het tweetal.

Wat het Kamerlid ziet gaat hem niet in de koude kleren zitten. “We stonden gisteren in het huis van een mevrouw dat helemaal was uitgebrand door een artillerieaanval. Deze mevrouw liet ons zien hoe ze alles kwijt was, terwijl haar man intussen vecht aan het front. Als je hier bent en met mensen praat, dringt het nog eens heel duidelijk tot je door wat de oorlog betekent en hoe belangrijk het is dat Oekraïners hun land kunnen verdedigen.”

‘Huilen staat nader dan het lachen’

“Bij iedereen staat hier het huilen nader dan het lachen”, zegt de D66’er. “Er staat zo ongelooflijk veel op het spel. De Oekraïners die in het gebied leven wat door Rusland bezet wordt, zijn iedere dag slachtoffer van verkrachtingen of martelingen. Het is échte onderdrukking. Ze vechten voor hun vrijheid, maar eigenlijk ook voor de veiligheid voor ons in Europa.”

Paternotte roept op om meer wapens richting Oekraïne te sturen. “Ze hebben het hier heel zwaar. De Russen hebben enorme wapenfabrieken. Ze hebben onze steun nodig en ik zal me er enorm voor inzetten dat we die steun gaan leveren. Dat verdienen de Oekraïners.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Politiek verslaggever van EW Magazine Victor Pak noemt de zet van Paternotte om af te reizen naar Oekraïne zeer slim. “Het is heel goed dat Kamerleden zelf op onderzoek uit gaan. Dat ze het zelf gaan ervaren. Zijn oproep om Oekraïne te helpen in hun strijd voor vrijheid lijkt mij meer dan terecht.”

Lees ook:

Brabantse frietbakkers aan dood ontsnapt na raketaanval in Oekraïne: ‘Helemaal in shock’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer