main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 maart 2024 — 12:32

D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte bakt friet in Oekraïne

Tussen verwoeste gebouwen in Oekraïens oorlogsgebied deelt Tweede Kamerlid van D66 Jan Paternotte samen met Brabanders Franky en Coen gratis friet en snacks uit aan de lokale bevolking. “Het geeft ons de kans om met veel Oekraïners te praten, zowel over de politiek als het leven hier op straat”, zegt Paternotte in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ze bakken zo’n 2.000 porties per dag voor de Oekraïense bevolking.

Een jaar geleden vertrokken Franky van Hintum en Coen van Oosten met hun frietkar, niet wetende dat Oekraïne hun nieuwe thuisbasis zou worden. Ze maken van dichtbij de heftigheid van de oorlog mee, wanneer ze in juni 2023 ternauwernood aan de dood ontsnapten tijdens een raketinslag in het restaurant waar ze zaten te eten.

De Haagse versterking in de vorm van Paternotte is bedoeld om erachter te komen wat onder de Oekraïense bevolking speelt. “Er is in Nederland veel discussie over of we Oekraïne moeten blijven steunen of niet. Er was op gegeven moment ook een oproep om Oekraïners terug te sturen.”

Toen de kans kwam om zelf in Oekraïne te gaan kijken, heeft Paternotte die met beide handen aangegrepen. “Dan kan je zelf zien hoe veilig het is en wat Oekraïners aan het doen zijn in hun gevecht voor vrijheid.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Paternotte lovend over frietbakkers

“Franky en Coen zijn al vijftien keer hier geweest, zijn het hele land door geweest. Ze delen friet uit, maar helpen ook mensen, bijvoorbeeld met medicijnen”, is Paternotte lovend over het tweetal.

Wat het Kamerlid ziet gaat hem niet in de koude kleren zitten. “We stonden gisteren in het huis van een mevrouw dat helemaal was uitgebrand door een artillerieaanval. Deze mevrouw liet ons zien hoe ze alles kwijt was, terwijl haar man intussen vecht aan het front. Als je hier bent en met mensen praat, dringt het nog eens heel duidelijk tot je door wat de oorlog betekent en hoe belangrijk het is dat Oekraïners hun land kunnen verdedigen.”

‘Huilen staat nader dan het lachen’

“Bij iedereen staat hier het huilen nader dan het lachen”, zegt de D66’er. “Er staat zo ongelooflijk veel op het spel. De Oekraïners die in het gebied leven wat door Rusland bezet wordt, zijn iedere dag slachtoffer van verkrachtingen of martelingen. Het is échte onderdrukking. Ze vechten voor hun vrijheid, maar eigenlijk ook voor de veiligheid voor ons in Europa.”

Paternotte roept op om meer wapens richting Oekraïne te sturen. “Ze hebben het hier heel zwaar. De Russen hebben enorme wapenfabrieken. Ze hebben onze steun nodig en ik zal me er enorm voor inzetten dat we die steun gaan leveren. Dat verdienen de Oekraïners.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Politiek verslaggever van EW Magazine Victor Pak noemt de zet van Paternotte om af te reizen naar Oekraïne zeer slim. “Het is heel goed dat Kamerleden zelf op onderzoek uit gaan. Dat ze het zelf gaan ervaren. Zijn oproep om Oekraïne te helpen in hun strijd voor vrijheid lijkt mij meer dan terecht.”

Lees ook:

Brabantse frietbakkers aan dood ontsnapt na raketaanval in Oekraïne: ‘Helemaal in shock’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer