main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 maart 2024 — 12:32

D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte bakt friet in Oekraïne

Tussen verwoeste gebouwen in Oekraïens oorlogsgebied deelt Tweede Kamerlid van D66 Jan Paternotte samen met Brabanders Franky en Coen gratis friet en snacks uit aan de lokale bevolking. “Het geeft ons de kans om met veel Oekraïners te praten, zowel over de politiek als het leven hier op straat”, zegt Paternotte in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ze bakken zo’n 2.000 porties per dag voor de Oekraïense bevolking.

Een jaar geleden vertrokken Franky van Hintum en Coen van Oosten met hun frietkar, niet wetende dat Oekraïne hun nieuwe thuisbasis zou worden. Ze maken van dichtbij de heftigheid van de oorlog mee, wanneer ze in juni 2023 ternauwernood aan de dood ontsnapten tijdens een raketinslag in het restaurant waar ze zaten te eten.

De Haagse versterking in de vorm van Paternotte is bedoeld om erachter te komen wat onder de Oekraïense bevolking speelt. “Er is in Nederland veel discussie over of we Oekraïne moeten blijven steunen of niet. Er was op gegeven moment ook een oproep om Oekraïners terug te sturen.”

Toen de kans kwam om zelf in Oekraïne te gaan kijken, heeft Paternotte die met beide handen aangegrepen. “Dan kan je zelf zien hoe veilig het is en wat Oekraïners aan het doen zijn in hun gevecht voor vrijheid.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Paternotte lovend over frietbakkers

“Franky en Coen zijn al vijftien keer hier geweest, zijn het hele land door geweest. Ze delen friet uit, maar helpen ook mensen, bijvoorbeeld met medicijnen”, is Paternotte lovend over het tweetal.

Wat het Kamerlid ziet gaat hem niet in de koude kleren zitten. “We stonden gisteren in het huis van een mevrouw dat helemaal was uitgebrand door een artillerieaanval. Deze mevrouw liet ons zien hoe ze alles kwijt was, terwijl haar man intussen vecht aan het front. Als je hier bent en met mensen praat, dringt het nog eens heel duidelijk tot je door wat de oorlog betekent en hoe belangrijk het is dat Oekraïners hun land kunnen verdedigen.”

‘Huilen staat nader dan het lachen’

“Bij iedereen staat hier het huilen nader dan het lachen”, zegt de D66’er. “Er staat zo ongelooflijk veel op het spel. De Oekraïners die in het gebied leven wat door Rusland bezet wordt, zijn iedere dag slachtoffer van verkrachtingen of martelingen. Het is échte onderdrukking. Ze vechten voor hun vrijheid, maar eigenlijk ook voor de veiligheid voor ons in Europa.”

Paternotte roept op om meer wapens richting Oekraïne te sturen. “Ze hebben het hier heel zwaar. De Russen hebben enorme wapenfabrieken. Ze hebben onze steun nodig en ik zal me er enorm voor inzetten dat we die steun gaan leveren. Dat verdienen de Oekraïners.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Politiek verslaggever van EW Magazine Victor Pak noemt de zet van Paternotte om af te reizen naar Oekraïne zeer slim. “Het is heel goed dat Kamerleden zelf op onderzoek uit gaan. Dat ze het zelf gaan ervaren. Zijn oproep om Oekraïne te helpen in hun strijd voor vrijheid lijkt mij meer dan terecht.”

Lees ook:

Brabantse frietbakkers aan dood ontsnapt na raketaanval in Oekraïne: ‘Helemaal in shock’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer