main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 februari 2024 — 12:33

Joost Klein presenteert nummer voor Songfestival: ‘Happy hardcore en spraakmakend’

Zanger Joost Klein presenteert donderdagmiddag het nummer waarmee hij in mei naar het Eurovisie Songfestival in het Zweedse Malmö gaat. “Ik verwacht een uptempo nummer”, zegt songfestivalkenner Maurice Wijnen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De zanger en rapper laat zijn lied Europapa voor het eerst horen tijdens een speciale middaguitzending van De Avondshow met Arjen Lubach. Het liedje van Klein werd in december gekozen uit een recordaantal van zeshonderd inzendingen. Twan van de Nieuwenhuijzen, voorzitter van de selectiecommissie van AVROTROS, zegt dat het nummer “de grootste hitpotentie” heeft.

Klein stelde eerder dat het songfestival iets staat te wachten dat “nog niet eerder is gebeurd”. Hoe dat er precies uit gaat zien, hield de artiest tot dusver geheim. “Het wordt gewoon één groot feest”, zei de 26-jarige Klein.

Wat bekend is, is dat Klein het nummer heeft geschreven voor zijn overleden vader, vertelt songfestivalkenner Wijnen. “Dat geeft een bepaalde emotie aan het circus Joost Klein. Maar, als je kijkt naar de promovideo’s die hij heeft gemaakt: dit wordt geen deprimerende ballade. Ik verwacht een uptempo nummer met een gimmick als het gaat om de act.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Wijnen verwacht een bijzonder kostuum en unieke choreografie. “Het kan iets zijn waardoor het livepubliek mee gaat doen met Klein, waardoor het nummer extra aandacht krijgt. Happy hardcore en spraakmakend, dat verwacht ik.”

‘Grote gevaar komt in finale’

Wijnen voorspelt dat Klein zonder kleerscheuren door de tweede halve finale komt. “Als we kijken naar de concurrentie in de tweede halve finale: dat valt wel mee. Het grote gevaar komt in de finale. Dan krijg je te maken met een aantal acts uit de eerste halve finale, die bij de bookmakers hoog genoteerd staan. En je moet afrekenen met de big 5, de vijf grootste landen die het festival mede financieren. Ook daar zitten een paar klappers tussen. De finale gaat heel spannend worden.”

Op dit moment zijn tien nummers nog niet bekend. Van de nummers die al wel zijn gepresenteerd, gooit de Italiaanse Angelina Mango hoge ogen met haar nummer La noia. “Een lekker opzwepend nummer”, zegt Wijnen. “Eigenlijk kan je van de hele top volgens de bookmakers zeggen: folklore elementen met een moderne beat, dat is iets wat ze allemaal hebben.”

Om het Songfestival te bereiken, won Mango in eigen land het San Remo-festival. Ze zingt in het Italiaans. “Dat is in het geval van Italië niet zo erg. Dat klinkt voor de rest van Europa lekker naar vakantie.” Steeds meer landen zingen de laatste jaren in eigen taal. “Naast Italië zijn er ook landen waarbij ik denk: ik weet niet of je dit had moeten doen.”

Andere smaakmakers

Op plek 2 bij de bookmakers staat Kroatië met Baby Lasagna van Rim Tim Tagi Dim. Wijnen: “Dit ligt in de lijn van wat we van Joost Klein mogen verwachten. Het is een hele opvallende act. De muziek in aanstekelijk. Of je er nou van houdt of niet, je blijft niet stilzitten.” Dat is belangrijk, zegt de songfestivalkenner. “Op het moment dat deze act het podium betreedt en deze muziek klinkt, doet iedereen mee. Die energie komt over op beeld, waardoor dit nummer heel goed gaat scoren.”

Ook Oekraïne doet het goed bij de bookmakers. Net als afgelopen jaren, maar toen was het vooral vanwege de sympathie voor het land dat in oorlog is. “Dit jaar valt het nummer ook echt in de smaak”, zegt Wijnen. Teresa & Maria gaat over hoop. Hoewel het nummer volgens Wijnen beter is dan de inzendingen van voorgaande jaren, kan Oekraïne ook nu weer rekenen op de sympathy vote. “Maar hoe vaker je het hoort, hoe mooier het wordt. Het gaat hoge ogen gooien.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start 

Nederland staat bij de bookmakers op plek 21. Dat kan vanmiddag veranderen, als bekend is waarmee Klein op de proppen komt. “Dan weet je al een beetje: wat vindt Europa?” De bookmakers moet je overigens wel met een korreltje zout nemen, zegt Wijnen. “Zweden eindigt altijd wel in de top tien en staat daarom ook nu hoog bij de bookmakers, terwijl we het nummer nog niet hebben gehoord. Dat is wel een beetje gek.”

Bekend in Duitsland

Een groot voordeel voor Klein, is dat hij ook bekend is in Duitstalige landen. “Het nummer Friesenjung is bij onze oosterburen en in Oostenrijk en Zwitserland een hit. Dat is slim aan de keuze voor Klein; die grote groep stemmers kent hem al.” Vanmiddag om 17.45 uur deelt de artiest zijn nummer met het publiek. Wijnen: “Dan gaan we eindelijk horen en zien wat het gaat worden. Maar ik heb goede hoop.”

Het 68e songfestival vindt plaats van 7 tot en met 11 mei.

Lees ook: 

Songfestivalfans in startblokken: ‘Ik hoop op Nick Schilder’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Thomas van Groningen: politiek verslaggever van Omroep WNL volgt de formatie op de voet.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

PVV-kandidaat-minister Marjolein Faber neemt afstand van term ‘omvolking’

Beoogd PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) neemt “volledig afstand” van het gebruik van de term ‘omvolking’ om de verandering van de bevolkingssamenstelling aan te…

Lees meer

Zeldzame gebeurtenis: twee ruimterotsen komen in buurt van aarde

Twee grote ruimterotsen vliegen komende week vlak na elkaar langs de aarde. Ze vormen totaal geen gevaar voor de mensheid, daarvoor is de afstand veel…

Lees meer

Noodoplossing nodig voor patiënten van Co-Med

Veel mensen uit de kop van Noord-Holland bellen vertwijfeld met het ziekenhuis in die regio, de Noordwest Ziekenhuisgroep, omdat de commerciële huisartsenpraktijk van Co-Med daar…

Lees meer

Strandtenten voorzien een drukke week door zomerse temperaturen

Na flink wat regen, bewolking en herfstachtige temperaturen zijn de zomerse weersvooruitzichten van deze week meer dan welkom bij de ruim driehonderd strandpaviljoens aan de…

Lees meer

OM in hoger beroep in moordzaak Peter R. de Vries

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraken tegen alle negen verdachten in de zaak over de moord op Peter R. de Vries….

Lees meer

Experts verwachten dat huizenprijzen verder stijgen

Woningmarktkenners denken dat de huizenprijzen de komende maanden verder stijgen. De sterk stijgende lonen hebben er mede voor gezorgd dat de prijzen voor woningen een…

Lees meer

Magneetvisser haalt opnieuw AK47 uit Amsterdamse gracht

Magneetvisser John Molenaar heeft een AK47 met zijn magneet uit het water gevist op de Grasrijk in Amsterdam Osdorp. Dat gebeurde zondagochtend, vertelt hij aan…

Lees meer

DNB: Nederland minder groot handelsland dan gedacht

Nederland is een minder groot handelsland dan gedacht. Dat stelt de Nederlandsche Bank (DNB) na een grote herziening van de import- en exportcijfers. Hoewel Nederland…

Lees meer

Door toegenomen Jodenhaat terug naar jaren 30? ‘Taboe is doorbroken’, zegt voormalig CU-leider Segers

Gert-Jan Segers, oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie (CU), maakt zich zorgen over toenemend Jodenhaat. “We zien het begin van een nieuwe golf van antisemitisme”, zegt hij…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor…

Lees meer

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat Peter Schouten heeft kort na zijn aantreden opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het…

Lees meer