Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Botanische tuin Amsterdam gaat op de duurzame toer en dat is een hele onderneming

Michiel van Renselaar

Bezoekers van de Hortus Botanicus in hartje Amsterdam wanen zich in een tropisch, subtropisch of woestijnachtig klimaat, maar de kassen waarin bijzondere flora te zien is zijn alles behalve klimaatproof. Sterker nog, ze bestaan uit enkelglas. Daar komt verandering in. De botanische tuin gaat op de duurzame toer.

''We gaan de drie klimaatkassen vernieuwen'', vertelt directeur Carlien Blok in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ''Daarvoor moeten eerst alle planten er uit. Deze worden uitgegraven en naar een andere plek gebracht.''

Woestijnplanten kunnen echter niet uitgegraven worden. Dit betekent dat in de woestijnkas alles wordt ingepakt. ''Er wordt een hele stellage rondom de planten gebouwd, zodat we de schil er omheen kunnen vervangen'', zegt Blok.

H'ART Museum

De kassen dateren uit 1993. In een tijdsbestek van een jaar wordt enkelglas vervangen door dubbelglas. Het glazen dak zal vervangen worden door een dak van EFTE-folie.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Hortus Botanicus wil van het gas af. ''We hebben koppeling met het H'ART Museum (de voormalige Hermitage, red.). We krijgen hun warmte om de kassen te verwarmen.''

De directeur is trots. ''We gaan iedereen hierover vertellen. Als een tropische kas in hartje Amsterdam van het gas afkan, kan iedereen het!'', besluit ze.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau