NIDV-voorzitter Raymond Knops: ‘Nederland moet overschakelen op een oorlogseconomie’
Voorzitter van de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid (NIDV) Raymond Knops vindt dat Nederland zou moeten overschakelen op een oorlogseconomie. Dat zegt hij in Sven op 1 op NPO Radio 1. "Dat betekent allereerst dat de overheid veel nauwer dan in het verleden zal moeten samenwerken met de industrie."
De facto zijn we volgens Knops in oorlog, dus het overschakelen op een oorlogseconomie is geen gek idee. "Als je bereid bent om die defensieorganisatie te versterken en verder op te bouwen, dan moet je bereid zijn om op alle onderdelen waar je enigszins een bijdrage kan leveren - ook binnen de internationale coalitie van de NAVO - iets te doen. Dus ook een munitiefabriek."
Beluister de podcast:
Overheid moet afnamegaranties bieden
Als bedrijf is het niet direct aantrekkelijk om te investeren in defensiemateriaal. "Het is geen normale economische markt", legt Knops uit. "Defensiebedrijven maken producten die niet op de vrije markt verhandelbaar zijn. Overheden bestellen tanks, voertuigen, vliegtuigen en alle onderdelen daarvan."
Om bedrijven te motiveren meer te investeren in het Nederlandse aandeel van defensie binnen de NAVO, zal de overheid dus "nauwer dan in het verleden moeten samenwerken met de industrie", vertelt Knops.
Tekst gaat verder onder de X.
Volgens NIDV-voorzitter @RaymondKnops moet de overheid nauwer samenwerken met de defensie-industrie. "Zoveel bedrijven moeten investeren om die capaciteit vrij te maken, dat de Nederlandse overheid afnamegaranties moet gaan geven, zodat ze die investeringen kunnen doen." #WNL pic.twitter.com/hviKxsTe2Y
— Sven op 1 (@Sven_op_1) February 27, 2024
In het verleden was het ministerie van Defensie vooral opdrachtgever en plaatste het bestellingen bij verschillende bedrijven voor de laagste prijs. Dat moet nu anders, stelt de NIDV-voorzitter. "De overheid moet afnamegaranties gaan bieden, zodat bedrijven hun kapitaalintensieve investeringen kunnen doen en kunnen terugverdienen."
Banken en pensioenfondsen zijn veelal terughoudend om te investeren in Defensie. Nu lijkt er langzaam beweging in te komen. Knops vindt dat positief. "Ik pleit wel voor tempo op dat vlak, omdat dat kapitaal nodig is om normale investeringen te kunnen doen. Als je dat hebt en bereid bent als overheid de komende jaren zelfs decennia meer te gaan doen aan Defensie, dan zullen er bedrijven zijn die daar instappen."
Tekst gaat verder onder de X.
Wilders is tegen het kabinetsplan om 10 jaar Oekraïne te ondersteunen. Wat betekent dit voor de formatie? @RaymondKnops: 'Als de PVV daar niet helder in is en niet voor onze nationale veiligheid staat, is dat een serieus probleem.' @Sven_op_1 📻https://t.co/zJLlctP2k0 #WNL pic.twitter.com/nzLjAmBJi3
— NPO Radio 1 (@NPORadio1) February 27, 2024
Geert Wilders
Of de steun eindigt, hangt af van een mogelijk nieuw kabinet. PVV-leider Geert Wilders is geen voorstander van het kabinetsplan om een tienjarige overeenkomst te sluiten met Oekraïne om daar steun aan te bieden. "Dat vind ik heel zorgelijk. Het is voor alle politieke partijen goed om kleur te bekennen in waar we nu voor staan. Wie zijn onze vrienden? Waar liggen onze loyaliteiten?", reageert Knops.
Hij vervolgt: "Als de PVV daar niet helder in is en duidelijk maakt dat ze niet voor onze nationale en internationale veiligheid staat, dan is dat een serieus probleem. Ik kan alleen maar hopen en oproepen om dat serieus te nemen. Dit is wel een heel belangrijk punt natuurlijk."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!