main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 26 februari 2024 — 08:45

Tieners werken meer dan ooit, maar dat gaat wel ten koste van hun onderwijstijd

Het aantal vijftien- en zestienjarigen dat een bijbaantje heeft is sterk toegenomen, blijkt uit recent onderzoek van het CBS. Economisch is dat goed te verklaren volgens het onderzoeksinstituut, maar dit gaat wel ten koste van de tijd die jongeren door kunnen brengen tussen de studieboeken.

Jongeren werken meer dan ooit. In de leeftijd van 15 tot 27 jaar werkt ruim 77,9 procent. Dat is boven het gemiddelde aandeel van de totale werkende bevolkingsgroep: 73 procent.

In het laatste kwartaal van 2023 was bij 15- en 16-jarigen met 62,8 procent de arbeidsparticipatie het laagst. Ook werkten zij met gemiddeld 9 uur per week de minste uren. Het gaat hier vooral om scholieren met een bijbaan. Over het algemeen is de arbeidsparticipatie van jongeren hoger als zij ouder zijn en ze werken dan gemiddeld ook meer uren per week.

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start.

Zorgen over

Toch zijn er zorgen om deze cijfers. De uren die jongeren besteden aan hun bijbaan gaan mogelijk ten koste van de uren in de studieboeken. Schrijver en voormalig leerkracht Margje Woodrow denkt “dat het goed is om werkervaring op te doen en dat het leuk is om je eigen geld te verdienen. Maar het moet niet doorslaan of te veel worden”, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Je moet na school ook kunnen ontspannen, sporten, vrienden zien.”

Woodrow vindt dat jongeren met mate kunnen werken. Haar eigen kinderen werken met name in de zomervakantie. “Door het jaar heen kunnen ze een avond in de week vakkenvullen, of dat soort dingen.”

Lees ook:

Ondernemer Annemarie van Gaal wil minister voor Eenvoud: ‘Het is gewoon niet meer te doen’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

KLM: hogere ticketprijzen voor reizigers onvermijdelijk

Hogere ticketprijzen voor reizigers zijn onvermijdelijk doordat de kosten van tegenvallers bij Schiphol worden verhaald op de luchtvaartmaatschappijen, reageert KLM op de tariefsverhogingen van Schiphol….

Lees meer

‘Dwangsom van 50.000 euro voor COA gaat niet werken’, zegt hoogleraar Voermans: ‘Ze willen chaos creëren’

De dwangsom die het COA aan de gemeente Westerwolde moet betalen bij overbezetting van het opvangcentrum in Ter Apel, gaat helemaal niets uitmaken. Dat stelt…

Lees meer

Drie dagen van rouw in Spanje voor slachtoffers noodweer

De Spaanse regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd om de slachtoffers van het noodweer in het land te gedenken, maakte minister Ángel Víctor…

Lees meer