Monsterklus Putters: dit gaat hij in een tweedaagse turboronde bespreken met de fractievoorzitters
Informateur Kim Putters begint vandaag aan zijn monsterklus om uit te vogelen wie een kabinet kunnen vormen en in welke variant dat gewenst is. Putters gaat daarvoor de komende twee dagen met alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer om tafel. “Behalve met DENK, die hebben daar geen zin in”, zegt politiek verslaggever bij EW Victor Pak in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Terwijl de fractievoorzitters en Kamerleden afgelopen week genoten van hun krokusreces, heeft Putters een handjevol spoedcursussen gevolgd en experts gesproken om meer kennis te vergaren over alle mogelijke vormen van een nieuw kabinet. Met die kennis in het achterhoofd gaat Putters in een tweedaagse turboronde in gesprek met alle fractievoorzitters, die “hun zegje gaan doen over die vorm van het kabinet”.
Vormen nieuw kabinet
Putters gaat andere dingen bespreken dan zijn voorganger Ronald Plasterk deed. Het gaat dus om kijken naar welke kabinetsvorm iedere partij ziet zitten. Die vormen, die kennen we wel, zegt Pak. Denk aan: een extraparlementair kabinet, zakenkabinet of een gedoogconstructie dan wel minderheidskabinet. “Of, want je weet het nooit in zo’n formatie, de klassieke meerderheidsvariant.” Al lijkt die kans klein, aangezien gesprekken met Plasterk daar juist op zijn stukgelopen.
Nu is het aan Putters om te kijken wat wel kan en onder welke voorwaarden. “Het is belangrijk voor Putters dat hij duidelijkheid krijgt van bijvoorbeeld NSC-leider Pieter Omtzigt, maar ook van Dilan Yeşilgöz (VVD)”, zegt Pak. Putters moet zien te achterhalen hoe zij samenwerking voor zich zien. ‘Wat willen jullie?’, is de hamvraag.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Wat die partijen willen is voor de buitenwereld vooralsnog onduidelijk. In het debat over het verslag van Plasterk enkele weken geleden zei VVD-leider Yeşilgöz ‘een stap naar voren’ te willen zetten. Die woorden nam zij herhaaldelijk in de mond. Zij riep tevens Omtzigt op om zijn verantwoordelijkheid te nemen en hetzelfde te doen. “In welke richting zij die stap precies zet, zei ze niet”, plaatst Pak een kanttekening. “Dat weten we pas als zij met Putters heeft gesproken en hij daar verslag van doet.”
Samenwerken met de PVV
Volgens Pak buigt Den Haag zich vooral over de vraag: “Hoe groot moet de afstand zijn tot de PVV van Geert Wilders, om wél met hem samen te kunnen werken, maar om daar níet al te vies van te worden?” Dat probleem leeft vooral binnen de VVD en NSC.
Het komt erop neer dat die twee partijen eigenlijk niet gezien willen worden met de PVV. In dat geval is een extraparlementaire variant waarbij je zelf niet het kabinet in gaat een interessante optie, denkt Pak. “Dan haal je vakministers of partijgenoten naar het kabinet. Die laat je het werk doen en zelf neem je plaats in de Tweede Kamer om je fractie te leiden. Dan sta je dus op afstand.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
Als partij of fractie heb je dan weinig te maken met het kabinet. “Het kabinet mag het land regeren en jij mag vanuit de Kamer zeggen of je dat goed of slecht vindt gaan”, legt de journalist uit.”
Extraparlementair kabinet meest realistische optie?
Als de wens is dat de leiders van de voorheen formerende partijen – Geert Wilders (PVV), Dilan Yeşilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) – in de Kamer blijven zitten en vervolgens anderen naar voren schuiven, is een extraparlementair kabinet “een logische variant”, zegt Pak.
“Dan teken je als fractie geen coalitieakkoord met elkaar. Dat mogen de mensen doen die je daarvoor uitzoekt”, vertelt Pak. Het kan ook zijn dat een partij alleen een premier naar voren schuift en zegt: ga maar een kabinet vormen. Weliswaar met de verzekering van andere partijen dat de premier dan niet na één dag de laan wordt uitgestuurd. “Dat is een soort levensverzekering die nodig is voor een kabinet om levensvatbaar te zijn. Voor de rest ga je kijken met wat voor beleid ze aankomen en of je dat steunt of niet.”
Lees ook:
Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meer