1 op 3 kinderen dreigt laaggeletterd van school te gaan: ‘Ik zit liever op m’n telefoon’
Nederlandse jongeren kunnen steeds minder goed lezen. Onderzoekers stellen dat zelfs één op de drie kinderen laaggeletterd van school dreigt te gaan als er niet wordt ingegrepen. Schrijver en voormalig leerkracht van groep 8 Margje Woodrow denkt dat we minder de focus moeten leggen op begrijpend lezen en meer op leesplezier. "Het is een belemmering. Lezen maakt gewoon slim."
Verschillende kinderen vertellen tegen de camera van Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat ze liever op hun telefoon zitten dan met hun neus in de boeken. Als ze wel lezen, dan is dat vaak een boek waarin ze zichzelf enigszins kunnen herkennen. Dat snapt Woodrow wel. "Jongeren willen geraakt worden. Dat zie je met liedjes, films, series, games. Dus ook met boeken."
Minder begrijpend lezen, meer plezier
Volgens de schrijver is het vak begrijpend lezen in Nederland veel belangrijker dan in andere landen. "Dat moet wat mij betreft een stuk minder", vertelt ze. "Dat werkt averechts, want dan is het meer technisch geworden in plaats van de beleving."
Woodrow wil plezier voorop stellen. Om die reden bezoekt ze scholen om kinderen te enthousiasmeren voor jeugdliteratuur. "Natuurlijk stuit je op weerstand of willen ze heel duidelijk zeggen: 'Ik vind het niks, saai, suf of stom'. Maar na een uurtje merk je dat ze opveren en heus wel willen."
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Daarnaast moeten scholen wat Woodrow betreft af van de verplichte leeslijsten. Er zijn al scholen die dit hebben losgelaten en kijken naar wat er specifiek bij een jongere past qua literatuur. "Dat vind ik een goede zaak. Ik denk dat je dat moet loslaten en dat ze zelf moeten kiezen."
Inspireer elkaar om te lezen
De auteur denkt dat een rijke leesomgeving op school en bevlogen docenten een goede start kunnen zijn om jongeren weer aan het lezen te krijgen. Maar ook de thuissituatie is belangrijk, zegt ze. "Ouders kunnen gaan voorlezen. Ik heb weleens gehad dat ik op mijn telefoon bezig was en dacht ik: ik kan nu ook gaan voorlezen."
Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier via NPO Start.
Verder vindt Woodrow dat naast ouders en docenten jongeren elkaar ook beter kunnen leren inspireren om te lezen. "Online kunnen ze veel vinden door Booktok bijvoorbeeld (influencers op TikTok die boeken aanbevelen, red.)."
Al met al maakt "lezen gewoon slim", vertelt de schrijver. "Niet zozeer in de taalvaardigheid, maar je krijgt ook een rijker brein."