Demograaf: samenleving kan te snelle bevolkingsgroei door migratie niet aan
Demograaf en professor Jan Latten waarschuwt voor een te snel groeiende bevolking door migratie. “De onstuimigheid van immigratie en de onstuimigheid van bevolkingsgroei houdt onze samenleving niet bij”, zegt de voormalig hoofddemograaf van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in WNL Op Zondag op NPO 1.
Terwijl de formatie in volle gang is, pleit Latten voor een ministerie voor Gezin en Bevolking. “Bevolkingsgroei hangt heel duidelijk samen met wat op gezinsniveau gebeurt. We hebben jonge mensen die bijna stoppen met het krijgen van kinderen. De bevolking vervangt zichzelf niet en dus hebben we migranten nodig.”
Volgens Latten is het dus niet de vergrijzing die van migratie noodzaak maakt. “Het is de ontgroening. Van onderop komt er te weinig bij. Dat maakt problemen op de arbeidsmarkt.”
Migratie is dus nodig, maar met migranten komen ook nieuwe vraagstukken. “Er komen mensen bij, maar die mensen hebben ook sociale kenmerken. Hoe meer mensen uit een ander land met een bepaald kenmerk komen, hoe meer de samenstelling hier verandert. De vraag is: leidt migratie tot integratie?”
WNL Op Zondag gemist? Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.
‘Naastelkaarleving’
Latten vreest van niet. “Uit een recente publicatie van het CBS blijkt dat we een diverse samenleving hebben, maar de autochtonen gaan met de autochtonen om en Turken met Turken, Marokkanen met Marokkanen. In plaats van een samenleving zijn we een naastelkaarleving aan het creëren.”
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Op dit moment krijgen Nederlandse stellen gemiddeld 1,4 kind. “Dat betekent dat de bevolking zichzelf niet in stand houdt en het is niet zo dat migratie dat compenseert. Je zou kunnen zeggen: het compenseert wat je tekort komt, dan blijft de bevolking stabiel. Maar het is meer dan compenseren, dat is het probleem op dit moment. De onstuimigheid van immigratie en de onstuimigheid van bevolkingsgroei houdt onze samenleving niet bij.”
Problemen integratie
Het leidt tot sociaal-maatschappelijke problemen, denkt Latten. “Culturen veranderen altijd. Je kunt een samenleving zien als een systeem en systemen veranderen. Maar als het te heftig wordt, als het té snel verandert, dan houdt het systeem het niet bij en gaan opinies schuren. Dat zien we nu al gebeuren.”
Volgens Latten gaat het niet goed met de integratie. “Er is een groep die integreert en er is een groep die afstand houdt, dat is echt wel zo.” Volgens Latten worden bijvoorbeeld mensen (met voorouders) uit islamitische landen conservatiever. “Ze worden orthodoxer in het geloof en zonderen zich daarmee af.” Bovendien, zegt de demograaf: “Helaas moeten we concluderen dat veel van de opinies die ze hebben niet stroken met onze Grondwet.”
Latten denkt te kunnen verklaren waarom dat zo is. “Wat heel belangrijk is: de nieuwe generaties blijven in deze digitale samenleving verbonden met andere culturen, desnoods aan de andere kant van de wereld. Ook in normen en waarden blijf je verbonden aan een ander gebied. Dat is nooit zo geweest.”
22 miljoen Nederlanders
Volgens de Staatscommissie demografische ontwikkelingen moet de immigratie beperkt blijven tot 65.000 per jaar. Latten: “Met die 65.000 kom je op 20 miljoen inwoners over 25 jaar. Maar doe je niks, dan zegt ook die commissie dat het niet onwaarschijnlijk is dat je dan naar 22 miljoen inwoners gaat. Ik ben blij dat ze dat durven uit te spreken.”
Hij gaat verder: “Er wonen twee miljoen mensen in Brabant, met alle fabrieken en sportvelden die erbij horen. Er leven één miljoen mensen in Limburg. Al die nieuwe mensen moeten daartussen gepropt worden.”
De hoogleraar Demografie benadrukt dat Nederland migranten nodig heeft om de economie in stand te houden. “Maar immigratie kun je niet als natuurverschijnsel over je heen laten komen. Je moet rationeel kijken naar wat we aan kunnen. We doen allemaal aan gezinsplanning. Waarom zou de overheid niet aan een soort gezinsplanning doen?”
Lees ook:
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meer