Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

In kaart: waar wordt nu precies gevochten na twee jaar oorlog in Oekraïne?

Peter Visser

Terwijl de Russische oorlogsmachine op volle toeren draait, vechten Oekraïense soldaten onverminderd door. Oekraïne komt echter steeds verder in het nauw door uitgeputte strijdkrachten en een gebrek aan wapens en munitie. Toch verschuift de frontlinie amper. "We hebben te maken met een patstelling", vertelt brigadegeneraal Han Bouwmeester.

De afgelopen maanden was de oostelijke Avdiivka het middelpunt van de strijd, maar de stad viel onlangs in Russische handen. "De slag om Avdiivka zegt op zichzelf niet veel. We zien een hele lange frontlinie", vertelt Bouwmeester in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Wel hebben de Oekraïners een gebrek aan manschappen en munitie."

Niet alleen zijn er te weinig kogels om af te vuren aan het front, er is ook te weinig munitie voor luchtverdediging tegen Russische luchtaanvallen op steden. "We zien dat Rusland nog steeds de grote steden aanvalt met drones en langeafstandsraketten. Daar wil je je zo goed mogelijk tegen verdedigen."

'Wat wil Rusland verder doen?'

Door het tekort aan munitie na twee jaar oorlog, worden de Oekraïense strijdkrachten aan de frontlinie in het oosten op een aantal plekken teruggedrongen, maar het lukt de Russen niet om door te stoten. "De Russen zijn lang niet zo ver als ze zouden willen", zegt Bouwmeester. "Als we Vladimir Poetin mogen geloven, wil hij eigenlijk heel Oekraïne bezetten."

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Hij gaat verder: "Poetin is vaak onduidelijk over wat hij nou precies wil met zijn speciale militaire operatie, zoals hij het zelf noemt. Hij spreekt over het denazificeren en demilitariseren van Oekraïne. Daarmee zegt hij eigenlijk dat hij het hele grondgebied in handen wil hebben."

Zover is het tot nu toe niet gekomen. Rusland houdt gebieden in het oosten van Oekraïne bezet en het schiereiland De Krim in het zuiden, dat al sinds 2014 is geannexeerd. "Als we inzoomen op het front, zien we Avdiivka, waar enorm hard gestreden is, zoals vorig jaar rond Bachmoet is gevochten. Bij Bachmoet wordt nog steeds gevochten. De grote vraag die zich nu voordoet is: wat wil Rusland verder doen?"

De frontlinie in kaart

Bouwmeester toont een kaart van het slagveld. "Net ten noorden van Avdiivka ligt een klein plaatsje, waar Oekraïners een groot logistiek knooppunt ingericht hebben. Waarschijnlijk willen Poetin en het Russische leger daarnaartoe doorstoten."

Tekst gaat verder onder video, waarin brigadegeneraal Han Bouwmeester de oorlog duidt middels een kaart van Oekraïne.

"Wat we ook zien: meer naar het zuiden ligt Robotyne, waar de Oekraïners met het najaarsoffensief hebben geprobeerd om door te breken. Dat is vrij snel gestopt. We zien dat daar de intensiteit door Rusland wordt opgevoerd. Ze proberen Robotyne terug te pakken", zegt de brigadegeneraal.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.

Op dit moment bezitten de Russen delen van vier provincies: Donetsk en Luhansk in de Donbas-regio in het oosten en Zaporizja en Cherson, verder naar het zuiden. "Geen van de vier provincies heeft Poetin volledig in bezit."

Patstelling

Volgens Bouwmeester hebben we te maken met een patstelling in de oorlog. "De vorige bevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, Valerij Zaloezjnyj, gaf dat in oktober al aan. Dat viel helemaal verkeerd bij Zelenski. De relatie tussen die twee werd vervolgens moeizamer, waarna Zaloezjnyj werd vervangen door Oleksandr Syrsky. Syrsky is de man die ten koste van alles heeft geprobeerd Bachmoet te behouden. Dat heeft hij ook geprobeerd met Avdiivka."

In Oekraïne klinkt de kritiek dat de strijdkrachten te lang hebben vastgehouden aan Avdiivka ten koste van Oekraïense levens, vertelt Bouwmeester. Daar moet Oekraïne namelijk extra voorzichtig mee omspringen. "De grondtroepenverhouding is één op zeven. Voor iedere Oekraïense militair zijn er zeven Russen. Waar het gaat om artillerie is de verhouding één op elf in het voordeel van Rusland. Vooral die vuurwalsen die de Russen steeds afvuren, hebben heel sterk meegespeeld bij de val van Avdiivka. Er staat niets meer overeind."

Bouwmeester denkt dat Oekraïne het front lang in stand kan houden. "Maar het zal steeds moeilijker worden." Desondanks denkt hij niet dat het einde van de oorlog in zicht is. "Dit zou best een frozen conflict kunnen worden. Een conflict dat heel lang gaat duren, waar nooit een bestand over komt, met een frontlijn die in tact blijft."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau