main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 februari 2024 — 10:05

Verbazing bij BBB-leider Van der Plas om ‘hij/zij/hen’: ‘Het is gewoon ZIJ!’

BBB-leider Caroline van der Plas heeft gisteren boos gereageerd nadat bleek dat ze werd omschreven als ‘hij/zij/hen’ op de website van de Tweede Kamer. “Hij/zij/hen? Het is gewoon ZIJ!”, schreef Van der Plas op X. Volgens de Tweede Kamer gaat het om een technische fout.

Het balletje begon te rollen bij Twitteraar Susanne. Haar viel op dat de biografie van NSC-Tweede Kamerlid Caspar Veldkamp was aangepast. Waar eerst stond ‘hij is in totaal 0 jaar actief in de Tweede Kamer’, stond plots ‘hij/zij/hen is in totaal 0 jaar actief in de Tweede Kamer’.

“Heb even getwijfeld of ik erover zou tweeten want,…eh 2024 dus er is altijd wel iemand die zich tekort gedaan voelt. Daarom niet meteen getweet. Maar ik doe het toch. Ik vind het namelijk bizar”, schreef Susanne. “Dat er mensen zijn die met ‘hen’ aangesproken willen worden, daar heb ik geen mening over. Moet iedereen zelf weten.”

“Maar het stoort me wel dat de administratie achter deze website 150 Kamerleden blijkbaar te veel vindt om het voornaamwoord per Kamerlid één keer te checken en aan te passen. Hoe onpersoonlijk wil je het hebben?”, aldus haar bericht op X.

Tekst gaat verder onder X. 

Verschillende Tweede Kamerleden klommen vervolgens in de pen. Medewerker van SGP in de Tweede Kamer Ardjan Boersma schreef op het social mediaplatform: “Blijkbaar bestaat er na ruim honderd jaar nog steeds onduidelijkheid of de fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer een ‘hij’ is”. SGP-leider Chris Stoffer deelde dat bericht, met daarbij de tekst: “Ik heb hier geen enkele twijfel over: het verzoek tot aanpassing is gedaan! #hij”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Het is gewoon ZIJ!’

Ook de voornaamwoorden van BBB-leider Van der Plas waren aangepast. “Hij/zij/hen? Het is gewoon ZIJ! Ik wil deze dingen niet ongevraagd op mijn persoonlijke pagina op de website van de Tweede Kamer. Ik ben een vrouw. En ik bepaal zelf wel hoe ik aangesproken wil worden. Mail onderweg om dit z.s.m. aan te passen #IkBenEenZij.”

Even later liet de Tweede Kamer weten dat het ging om een technische fout. Alle voornaamwoorden worden aangepast naar wens van het Kamerlid. “Het wordt inmiddels opgelost. Tweet gaat eraf”, reageerde Van der Plas.

Politiek verslaggever van Trouw Auke van Eijsden vond het een storm in een glas water. “Hij/zijn/hen/komkommer/tijd”, grapte de journalist op X.

Tekst gaat verder onder X.

Pronounce

Documentairemaker Roos Gerritsen, te gast in Goedemorgen Nederland op NPO 1, gaf voorlichting over seksuele diversiteit. “Ik ben van mening dat iedereen de pronounce kan gebruiken die die zelf wenst. Als Caroline van der Plas wenst om ‘zij’ te gebruiken, dan kan ze dat doen. Mensen die ‘hen’ liever gebruiken, kunnen dat ook doen.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

“Ik ben voorstander van kiezen wat past”, benadrukt Gerritsen. “Uiteindelijk ga je door het leven op de manier die je zelf prettig vindt.”

Lees ook: 

Zorgen in de Achterhoek om uitstervend dialect: ‘Jammer!’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

Live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas

De Kantine komt morgen voor het eerst live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas in Rotterdam. En daar schuiven de volgende gasten aan bij Fidan Ekiz en Wieger Hemmer:
  • Politiek verslaggever Victor Pak praat ons bij over de finaleweek van de formatie;
  • De Belgische politicus Darya Safai is te gast over de strenge migratieregels die zij daar al hanteren;
  • De Rotterdamse  radio-dj Sherill Samsom is net terug uit Malmö, waar zij de halve finales van het Eurovisie Songfestival zag;
  • Natuurfotograaf Jasper Doest legt in zijn werk de relatie tussen mens en dier vast.
  • De column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Mogelijk persoonsgegevens gelekt bij UWV: aangifte wordt overwogen

Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv’s van 150.000 mensen heeft ingezien en…

Lees meer

Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat…

Lees meer

12,5 jaar cel voor doden echtgenote in Thailand in 2007

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden…

Lees meer

13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat…

Lees meer

VVD eist actie van onderwijsminister Dijkgraaf: ‘Tijd dat hij regie pakt’

Naar aanleiding van de pro-Palestijnse demonstraties bij universiteiten in Nederland, doet Tweede Kamerlid van de VVD Claire Martens in het radioprogramma Sven op 1 een…

Lees meer

Terugplaatsen kleine Joodse monumentjes Dordrecht duurt maanden

Het terugplaatsen van drie verdwenen Stolpersteine in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden…

Lees meer

Iedereen kan zich zonder poespas volspuiten met fillers en botox: ‘Het maakt niet uit of je bekwaam of bevoegd bent’

Volle lippen, grotere borsten en weg met die rimpels en kraaienpootjes. Steeds meer millennials spuiten zich vol met fillers en botox. Daar komt bij dat…

Lees meer