Betaalbaarheid een illusie, huizenprijzen stijgen: ‘Dat is de fase waar wij nu in zitten’
Volgens experts ligt de woningmarkt op zijn gat. Koophuizen zijn begin van dit jaar weer in prijs gestegen. "Dat is de fase waar wij nu in zitten", vertelt journalist bij Het Financieele Dagblad Jean Dohmen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Wie vorig jaar de trend volgde van dalende huizenprijzen en dacht dit jaar toe te slaan op de woningmarkt, komt van een koude kermis thuis. "Ja, er was een dip op de huizenmarkt, maar inmiddels is de weg naar boven weer gevonden", legt Dohmen uit.
Oplopende prijzen
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde dat de huizenprijzen in 2023 gemiddeld met 3 procent waren gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is over het hele jaar gezien. Vanaf de helft van het jaar begonnen de prijzen weer langzaam op te lopen. "Dat is de fase waar wij nu in zitten", zegt Dohmen. Die stijging heeft zich in januari van dit jaar doorgezet.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
"We hebben jaren te maken met een situatie waarin structureel een tekort aan woningen is. Dat is becijferd op ongeveer 390.000. Dat betekent dat er een permanente druk op de woningmarkt staat en dat vertaalt zich in de oplopende prijzen", stelt hij.
Populaire steden
Opvallend aan de cijfers van het CBS was dat in grote steden in 2023 de daling het sterkst was. "Daar heb ik met verbazing naar gekeken", zegt Dohmen. Het gaat om steden als Amsterdam, Rotterdam of Utrecht, steden met een universiteit en/of gelegen rondom de Randstad. "Op die plekken is de neiging dat als de prijzen omhoog gaan, ze harder gaan. Als ze omlaag gaan, gaan ze ook hard omlaag."
Daar komt nog een effect bovenop, zegt de journalist. Er kwamen meer starterswoningen op de markt. Verhuurders verkochten hun huis, omdat verhuren niet meer aantrekkelijk was. "Dat betekent dat in het lagergeprijsde segment meer huizen zijn verkocht. Dat trekt het wat omlaag."
Betaalbaar huis een illusie
Zodra huizenprijzen dalen, groeit het sentiment dat huizen betaalbaarder worden. Dohmen legt uit dat dat een illusie kan zijn. "We hebben gezien dat de rentes jarenlang heel laag waren. Tien jaar vaste hypotheek zat lang rond de 1,7 procent. Dat is in de loop van 2022 opgelopen."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
Hij vervolgt: "Je zag de hoge inflatie. Daar hebben de centrale banken op gereageerd door de rente te verhogen. Dat werkt door in de hypotheekrente. Op het moment dat het duurder wordt om geld te lenen om een huis te kopen, zie je meteen dat de prijzen van huizen dalen. De betaalbaarheid verbetert daardoor niet echt. Je bent per maand ongeveer evenveel geld kwijt aan woonlasten."
Onmogelijk voor alleenstaanden
Voor alleenstaanden is het al helemaal schier onmogelijk aan een koophuis te komen. Dat ligt niet alleen aan de torenhoge huizenprijzen, maar ook aan het overbieden. Op meer dan de helft (53 procent) van de verkochte huizen is overboden. Bij tussenwoningen ligt dat nog hoger, daar wordt in twee derde van de gevallen overboden door de koper.
Stand van Nederland: Generatie Next duikt in het fenomeen van de huizenmarkt en hoe moeilijk het is voor alleenstaanden om een koophuis op de kop te tikken. Of hier oplossingen voor zijn, zie je zaterdag om 22.00 uur op NPO 2.