main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 21 februari 2024 — 11:09

Export machines grootste inkomstenbron van Nederland, blijkt uit CBS-cijfers

De grootste inkomsten van Nederland komen tegenwoordig uit de export van machines en machineonderdelen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit nieuwe cijfers blijkt dat sinds 2015 de export van het aantal machines meer dan verdubbeld is. In het laatste meetjaar (2022) was de opbrengst van de machine-export 25,5 miljard.

ASML is grootleverancier, maar maakt zich tegelijkertijd zorgen over het voortbestaan in Nederland vanwege het veranderende vestigingsklimaat. Of we over tien jaar weer een verdubbeling in de cijfers gaan zien, is dus nog maar de vraag. De machines die ASML produceert zijn vooral voor chipmakers in China, Taiwan en Zuid-Korea onmisbaar.

Voor export naar China gelden sinds een aantal jaar alleen strengere exportregels, waardoor de nieuwste machines nooit aan Chinese fabrikanten geleverd zijn. Hoogleraar chipontwerp Bram Nauta onderstreept in Goedemorgen Nederland op NPO 1 het belang van het voortbestaan van ASML in Nederland. “Het is een enorme exporteur. Je kan beter chipmachines verkopen dan bloembollen.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Optimisme over toekomst

Nauta benadrukt dat de stemming in de industrie optimistischer is dan verwacht. “Een paar jaar geleden dacht iedereen dat deze industrie zijn beste tijd wel had gehad. Maar het wordt juist veel groter, waar Nederland hard van gaat profiteren.”

Het is volgens de hoogleraar erg belangrijk dat deze machines worden verkocht, ook aan China. “Er is natuurlijk politieke druk vanuit Amerika om de geavanceerde machines niet naar China te sturen. Maar als de chips niet in China worden gemaakt, worden ze wel ergens anders gemaakt. Ze moeten toch in auto’s, computers en AI-datacenters terechtkomen. ASML verkoopt die machines toch wel.”

Ecosysteem

Volgens hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt moeten we deze machines ten koste van alles in Nederland houden. “Het heeft voor Nederland heel veel waarde. Het gaat niet alleen om ASML, maar er zit een heel ecosysteem omheen. Er is veel meer wat eromheen gebeurt en wat ook waarde toevoegt. Dat is ook belangrijk om te beseffen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

De CEO van Havenbedrijf Rotterdam Boudewijn Siemons voegt toe dat de Nederlandse exportinkomsten niet alleen zit in machines die helemaal af zijn. “Er kunnen ook halffabricaten verscheept worden. Dat zijn onderdelen van producten die ergens anders in elkaar gezet worden. Met containers worden al dit soort zaken vervoerd.”

Lees ook:

Groeipijnen zichtbaar door komst expats naar Brainport Eindhoven: ‘Nationale sleutelopgave van maken’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer

Jonge Italianen leven niet la dolce vita: ‘Je droomt ervan, maar de werkelijkheid steekt anders in elkaar’

La dolce vita, het zoete leven. Een Italiaans begrip, maar bestaat dit alleen in films of is het ook binnen handbereik voor de Italiaanse millennial?…

Lees meer