Internationaal Gerechtshof buigt zich over Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden: ‘Israël kan uitspraak naast zich neerleggen’
Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) buigt zich vandaag over de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden. Een uiteindelijke uitspraak kan door Israël worden genegeerd, zegt hoogleraar internationaal recht Geert-Jan Knoops in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Vandaag leveren de Palestijnen als eersten hun argumenten en ook andere landen presenteren hun standpunt, waaronder Nederland. "Nederland zal zeggen dat het niet het Internationaal Gerechtshof is dat hierover een oordeel moet geven", zegt Knoops.
Nederland vindt dat "dit het voorwerk moet zijn voor een politieke oplossing, in het kader van een blijvend vredesverdrag tussen Israël en de Palestijnse autoriteit", denkt de hoogleraar.
Niet-bindend advies
De zittingen duren tot 26 februari. Israël kan de uitspraak van het ICJ naast zich neerleggen. "Er komt een advies van het Internationaal Gerechtshof aan de Algemene Vergadering van de VN. Dat is een niet-bindend advies. Dat betekent dat de landen niet gebonden zijn om dat advies op te volgen", legt Knoops uit.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Het zou niet de eerste keer zijn dat Israël een uitspraak van het ICJ negeert. Knoops: "Dat is ook gebeurd in 2004, toen het Gerechtshof een advies uitbracht over de zogenaamde veiligheidsmuur. Toen is bepaald dat die veiligheidsmuur onrechtmatig zou zijn geplaatst. Israël heeft die advisering toen naast zich neergelegd. Daar staan dan geen sancties tegenover."
'Vrede moet van onderop komen'
Oud-ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers, te gast in Goedemorgen Nederland, denkt daarom dat de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof weinig aan de situatie zal veranderen. "Als er een negatief advies komt, dan denk ik dat de Verenigde Staten dat met een veto blokkeert. Uiteindelijk heeft Knoops gelijk: vrede komt pas als twee partijen er samen uitkomen."
Een oplossing valt niet op te leggen aan de strijdende partijen, denkt Segers. "Het zal van onderop moeten komen, vanuit onderhandelingen tussen Palestijnse autoriteiten en Israël. Pas dan kan er vrede komen." Van die onderhandelingen kan terreurgroep Hamas geen deel uitmaken, benadrukt de voormalig politicus. "Dat lijkt mij evident."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Volgens Segers heeft Hamas de sleutel naar vrede in handen. "Als zij de gijzelaars vrijlaten en de wapens neerleggen, dan zou het morgen vrede kunnen zijn." Hij hoopt dat die vrede er snel komt. "Uiteindelijk zijn het hele gewone mensen die een gruwelijke prijs betalen. Dat is afschuwelijk."