Duizenden mensen in Nederland slachtoffer van mensenhandel: ‘We vinden het niet erg genoeg’
Loverboys, moderne slavernij en gedwongen prostitutie. Mensenhandel in Nederland bestaat, maar we knijpen een oogje dicht. Daarvoor waarschuwt oud-politicus Gert-Jan Segers in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We vinden het niet belangrijk genoeg.”
Naar schatting worden er jaarlijks 5000 tot 6000 mensen slachtoffer van mensenhandel in Nederland. “Het is gruwelijk onrecht dat het ene mens het leven van een ander mens overneemt en doet en laat wat die wil, alleen maar om geld te verdienen”, zegt Segers, die verbonden is aan non-profitorganisatie International Justice Mission.
De meldingen leiden in Nederland tot zo’n 200 rechtszaken. Per jaar worden tientallen mensen veroordeeld. Segers: “Het gat tussen 6000 slachtoffers en slechts tientallen veroordelingen, is veel te groot.”
Dat heeft volgens de voormalig ChristenUnie-fractievoorzitter alles te maken met het stellen van prioriteiten. “Als we het erg genoeg vinden, gaan we op zoek: waar gebeurt het? Wie zijn het slachtoffer? Hoe kunnen we helpen? Dan trekken we meer mensen en middelen uit, maar dat doen we niet.”
De Wallen
Er is zelfs sprake van ‘normalisatie’, zegt Segers. “Neem de Wallen in Amsterdam. We aanvaarden het als een soort natuurtoestand dat daar vrouwen staan uit bijvoorbeeld Roemenië en Bulgarije, vaak uit Roma-gemeenschappen, die onder dwang hierheen komen. We halen onze schouders op en lopen lachend voorbij. Maar het zijn mensonterende taferelen. En wat er achter de ramen gebeurt, is nog veel erger.”
Segers erkent dat vrouwen ook vrijwillig in de prostitutie werken. “Maar voor een groot deel geldt dat niet.” Bovendien gebeurt sekswerk steeds vaker op internet, zegt hij. “Eén op de honderd Filipijnse kinderen wordt misbruikt voor online seksuele dienstverlening. De klanten komen uit het Westen. Dat zie je niet op de Wallen, maar het gebeurt wel. Het zijn gruwelijke misstanden.”
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Segers maakt zich niet allen druk over gedwongen sekswerk, maar ook om bijvoorbeeld moderne slavernij. “Mensen die onder slechte omstandigheden worden gehuisvest, eindeloos lang moeten werken en geen geld krijgen, ook dat gebeurt in Nederland. Ik sprak vorige week nog met een officier van justitie, over een zaak waarin een zwakker begaafd persoon werd misbruikt als huisslaaf.”
De daders kwamen er vanaf met een voorwaardelijke taakstraf, zegt Segers. “Je denkt: hoe is het mogelijk? Het kan niet anders dan dat dat teruggaat naar een algemeen gevoel van: ach ja, het is er, maar we vinden andere dingen belangrijker.”
Privacy
Volgens Segers hebben we nog een lange weg te gaan. Hij vindt het onbegrijpelijk dat we andere landen niet waarschuwen voor een bezoek van een veroordeelde pedofiel. “We vinden privacy over het algemeen terecht belangrijk. Alleen, de privacy van wie? Als een veroordeelde pedofiel uit Australië naar de Filipijnen afreist, kan Australië zeggen: pas op, deze man is gevaarlijk. Nederland doet dat niet, vanwege de privacy.”
“Dan zeg je dus: de privacy van deze man is belangrijker dan het welzijn van die kinderen die hij daar mogelijk gaat misbruiken”, zegt Segers. Ondertussen wordt het door Europese privacywetgeving voor social mediaplatformen moeilijker om kindermisbruik op te sporen. “Het aantal meldingen uit Europa daalt dit jaar met bijna zestig procent. We vinden het niet belangrijk genoeg.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Om de samenleving wakker te schudden, verheffen organisaties als International Justice Mission, Defence for Children en Terre des Hommes hun stem, vertelt de oud-CU-voorman. “Maar je ziet dat het nog altijd te zwakke stemmen zijn in kakofonie waarin we heel veel andere dingen belangrijk vinden. Als wij niet kijken naar mensenhandel, als wij niet kijken naar kinderhandel, dan zien we het niet, dan vinden we het niet en gebeurt het.” Hij benadrukt: “En dan vallen er duizenden slachtoffers, op een gruwelijke manier.”
Uitzendbureau
Segers is naast zijn werk voor International Justice Mission ook verbonden aan uitzendbureau Otto Work Force, een marktleider in internationaal uitzendwerk. Dat bedrijf lag in het verleden onder vuur vanwege slechte arbeidsomstandigheden. Segers: “Daar heb ik dezelfde missie. Het gaat om de waardigheid van mensen. Ik kijk naar regulering, naar strengere straffen en betere handhaving bij dit soort omstandigheden. We moeten veel strenger kijken naar arbeidsmigratie en dat is de rol die ik ook heb.”
Lees ook:
Spioneren op de werkvloer komt steeds vaker voor: ‘Screening is normaal geworden’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Aflevering 2 van Op de Barricade
Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.
Kijk vanavond naar Op de Barricade op NPO 1.
Stand van Nederland: Koplopers
Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?
Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.
KLM heeft woensdag nog meer vluchten van en naar Schiphol geschrapt om storm Conall, meldt een woordvoerster. Eerder op de dag zei de luchtvaartmaatschappij 72…
Lees meerNederland nam tot dusver een voortrekkersrol als het gaat om steun aan Oekraïne, maar de oppositie ziet die rol langzaam maar zeker uit het zicht…
Lees meerDe koffieprijzen blijven in rap tempo stijgen en bereikten woensdag in New York het hoogste niveau in meer dan veertig jaar. Wereldwijde zorgen over de…
Lees meerDe politie moet meer originele, gerichte acties op touw zetten om cold cases op te lossen. Dat zegt misdaadjournalist Mick van Wely. ”Het begint natuurlijk…
Lees meerRegeringscommissaris Mariëtte Hamer heeft op 27 november haar derde reflectiebrief over de sociale veiligheid bij de publieke omroep gepubliceerd. Ze stelt daarin onder meer dat…
Lees meerVogels uit het hoge noorden, die liever in een paar graden warmer de winter doorbrengen, strijken deze weken neer in de Nederlandse graslanden en delta’s….
Lees meerDe coalitie van PVV, VVD, NSC en VVD rijdt op een blinde muur af nu de onderhandelingen over de onderwijsbegroting muurvast zitten. Dat zegt D66-partijleider…
Lees meerHet Europees Parlement stemt woensdag over de leden van de nieuwe Europese Commissie. Eerst wordt gestemd over de 26 kandidaat-Eurocommissarissen, waaronder Wopke Hoekstra (Klimaat en Schone…
Lees meerJournalist Yoeri Albrecht ergert zich groen en geel aan anonieme bronnen die veelvuldig worden opgevoerd in de media. “Ik vind dat de journalistiek langzaam bijdraagt…
Lees meerDe rechtbank in Maastricht heeft woensdag de 25-jarige Donny M. veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het ontvoeren, seksueel misbruiken en…
Lees meerHet Israëlische kabinet heeft dinsdag zijn goedkeuring gegeven aan een staakt-het-vuren-akkoord in Zuid-Libanon dat al een dag later van kracht is. Het bestand moet een…
Lees meerZondag 1 december zendt Omroep WNL op NPO1 de eerste aflevering uit van het aangrijpende drieluik De Jongen Zonder Gisteren. Deze documentaireserie, gemaakt door Ivo…
Lees meerWhatsapp of TikTok zijn op initiatief van de Tweede Kamer not done in het klaslokaal, maar de Kamerleden zelf zitten tijdens debatten vaak urenlang onderuitgezakt…
Lees meerJe gaat naar de supermarkt voor spruitjes en magere kwark, maar eindigt aan de kassa ook met knakworst, borrelnootjes en cola in je karretje. Veel…
Lees meerNa 74 minuten voetballen leek Feyenoord gisteravond dood en begraven in de Champions Leaguewedstrijd tegen de Engelse grootmacht Manchester City. Wonder boven wonder wisten de…
Lees meer