Zit de rechter op de stoel van de politiek? ‘Ja’, zegt JA21, ‘Nee’, vindt Volt
Het nieuws dat de Nederlandse Staat van het Haags gerechtshof geen F-35-onderdelen meer mag doorleveren aan Israël, doet behoorlijk wat stof opwaaien. Critici vinden dat de rechter steeds meer op de stoel van de politiek zit. Annabel Nanninga van JA21 is het daar volledig mee eens. ''De rechter is niet democratisch gekozen, die heeft zich aan kaders te houden die het kabinet als rechtgevende macht stelt'', zegt ze tijdens een discussie met Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen in WNL op Zondag op NPO 1.
Het gerechtshof in Den Haag stelde afgelopen maandag een verbod in op het exporteren van Amerikaanse onderdelen van F-35 gevechtsvliegtuigen naar Israël. Er is volgens het hof een duidelijk risico dat met de Israëlische F-35's ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht in de Gazastrook worden gepleegd. Het kabinet is het 'volstrekt en principieel oneens' met de uitspraak en gaat in cassatie.
'Rechter fietst dwars door overheidsbeleid'
Nanninga rekent erop dat het kabinet de zaak zal winnen. ''Democratisch gezien is de uitspraak van het gerechtshof heel problematisch. De rechter gaat opeens uit van de mogelijkheid van oorlogsmisdaden die Israël met zo'n F35 zou kunnen plegen. Het is ontzettend raar dat rechters iets noemen dat niet gebeurd is en vervolgens dwars door het overheidsbeleid heen mogen fietsen. Dat is echt het maandaad van het kabinet en de kamers, maar niet van de rechter'', zegt de JA21-politica.
Luister deze uitzending terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.
Politiseren
Dassen van Volt staat er heel anders in. Volgens de fractievoorzitter zit de rechter helemaal niet op de stoel van de politiek. ''We leven in een rechtsstaat. De politiek maakt wetten. De rechter toetst die. Ik denk dat we op moeten passen dat we als politiek rechters juist politiseren door hen dit soort verdachtmakingen in de schoenen te schuiven. Dit zie je bijvoorbeeld gebeuren bij Geert Wilders, die eerder over 'D66-rechters' sprak.''
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Over de F-35-kwestie zegt hij: ''De rechter kijkt naar de verdragen die wij als politiek zo hebben afgesproken. Daarin staat dat je moet stoppen met leveren als het humanitaire oorlogsrecht mogelijk wordt geschonden. Dat maakt Nederland een betrouwbare partner''.
Benieuwd naar de rest van de discussie tussen Nanninga en Dassen? Bekijk de bovenstaande video.