main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 februari 2024 — 14:44

Brutale zeehonden terroriseren hengelsportvereniging: ‘Ze eten alles op!’

Een hengelsportverenigingen in Den Helder heeft het helemaal gehad met twee zeehonden. De dieren eten hun buik rond met vis dat de vereniging in het water gooit tijdens wedstrijden. Hoewel het maar om twee zeehonden gaat, is de schade enorm, aldus de vereniging.

In het binnenwater van Den Helder zwemt sinds 2019 al een zeehond, die via een sluis in het binnenwater terechtkwam. Het vrouwtje bleek een zeehondpup te dragen, die in 2020 ter wereld kwam. Sindsdien zwemmen de twee in de wateren rondom Den Helder.

Weg pret

De sporthengelclub organiseert jaarlijks meerdere wedstrijden, waarbij vis uit het binnenwater wordt gehengeld. Daarvoor zet de club ieder jaar voor 3000 à 4000 euro aan vis in het water. Echter worden die vissen door de zeehonden gedood en opgegeten. Weg pret voor de vissers.

“We snappen dat het de natuur is, maar ze spelen met de vissen, nemen er een hap uit en dan laten ze het dier links liggen”, beklaagt sportvisser Jeffrey Jumpertz zich in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Het feit dat de dieren spelen met de vissen is voor Jumpertz genoeg reden om aan te nemen dat de dieren het veel te goed hebben.

Rivieren

Gewone zeehonden zwemmen regelmatig rivieren op en kunnen daar lange tijd blijven, voordat ze weer teruggaan naar zee. Zo heeft in 2022 een gewone zeehond wel eens een maand lang geleefd in een uitloper van de Lek in Gelderland. Vooral als er veel eten te halen valt, zoals in Den Helder het geval is, maken zeehonden doorgaans geen aanstalten om te vertrekken.

Lees ook:

Trump geeft Poetin vrijbrief om niet betalende NAVO-landen aan te vallen

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer