Rob Jetten stuit op weerstand met afbouw salderingsregeling zonnepanelen: ‘Typisch Den Haag’
De Eerste Kamer wil niet meegaan in de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen. Het was een voorstel van demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie). Daarmee wordt de weerstand waar Jetten al die tijd op heeft gestuit nu ook blootgelegd in de senaat.
De gunstige salderingsregeling voor eigenaren van zonnepanelen blijft voorlopig bestaan. Een wetsvoorstel om de regeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen krijgt geen meerderheid in de Eerste Kamer. De twee grootste fracties, BBB en GroenLinks-PvdA, laten weten tegen te gaan stemmen.
Tijdens het debat over het wetsvoorstel vorige week werd al duidelijk dat deze partijen, die in de Tweede Kamer tegen hadden gestemd, ook in de senaat grote bedenkingen hadden. Zij vrezen onder meer dat zonder de zogenoemde salderingsregeling de aanschaf van zonnepanelen buiten bereik komt van mensen die minder te besteden hebben.
Salderingsregeling
Op dit moment kunnen mensen die te veel stroom opwekken met hun zonnepanelen dat terug leveren aan het het. Dat levert veel voordeel op, omdat de extra stroom op zonnige dagen wordt afgetrokken van de dagen wanneer de zon minder schijnt. Met andere woorden: er wordt dus winst geboekt.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Jetten wilde deze regeling stap voor stap af te bouwen. De reden: zonnepanelen zijn niet meer zo duur als in de tijd toen de maatregel in werking trad. Het stoppen van de financiële regeling zou de schatkist 800 miljoen euro hebben opgeleverd.
Weerstand
Jetten was hier al langere tijd mee bezig, maar stuitte telkens op weerstand. Nu ook weer in de Eerste Kamer. "Het is typisch Den Haag dat wanneer een succesvolle regel wordt ingetrokken, dat op veel weerstand stuit", zegt politiek journalist bij EW Victor Pak in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
Pak denkt dat de Nederlandse politiek "te gevoelig is om de burger een klein beetje pijn te doen, terwijl er al heel veel nut is geweest van deze regeling".