Apeldoornse markt na 15 jaar terug van weggeweest: ‘Verschillende auto’s weggehaald’
De markt in Apeldoorn is na vijftien jaar afwezigheid weer terug van weggeweest. Op het Violierenplein waren niet alle buurtbewoners op de hoogte van de rentree van de markt. Verschillende auto's zijn vanmorgen weggehaald, meldt de handhaving. "De communicatie is niet helemaal geweldig geweest", zegt marktondernemer José Bonenberg in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Om 21.00 uur gisterenavond moesten de auto's weg zijn. Omdat een deel van de auto's die er nog stonden elektrisch waren en aan de stekker zaten, duurde het weghaalproces langer dan gepland. "Op één na zijn ze allemaal weggesleept", zegt Bonenberg. Ze begrijpt waarom niet iedere bewoner eraan gedacht heeft om de auto weg te halen. "Voor de bewoners is het ook allemaal nieuw, omdat de appartementen die hier nu staan er vijftien jaar geleden niet stonden."
'Markt zit in je bloed'
De markt is dé plek waar vraag en aanbod samenkomen, maar dat was in Apeldoorn vijftien jaar lang niet het geval. In eerste instantie werd de markt door een verbouwing van het naaste winkelcentrum voor een jaar opgedoekt, maar een jaar werden vijftien hele jaren. Verschillende vergunningen en verbouwingen verder is het vandaag weer zover: Apeldoornse marktbezoekers kunnen op dinsdagochtend hun geluk weer beproeven in alle marktkraampjes die over het plein uitgespreid staan.
Bonenberg staat als sinds haar twaalfde op de markt met een groente- en fruitkraam. "De markt zit in je bloed. 40 jaar geleden zijn we voor onszelf begonnen en we zijn inmiddels een familiebedrijf. We hebben het helemaal zelf opgebouwd."
"Ik vind dit een knusse plek zo", zegt een marktbezoeker. "Het is wel iets krapper met de rijen voor de kaaskraam, dat is jammer, maar verder is het prima zo."
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Rijke geschiedenis
De markt heeft in Nederland een rijke geschiedenis en stamt uit de middeleeuwen. Er was een oogstoverschot en de behoefte om te ruilen met andere families was groot. Daarom werden ontmoetingsplaatsen gecreëerd om te handelen. Bewoners ruilden bijvoorbeeld een zak bonen voor een stuk vlees. De hedendaagse markt ontstond toen het muntstelsel in 1816 werd ingevoerd.
Alleen wordt in de huidige tijd nog nauwelijks met cash betaald, ziet ook marktbakker Rob Leerkes. Bij zijn kraam komen voor 80 á 90 procent vaste klanten en hij benadrukt dat de sociale cohesie op de markt een belangrijk aspect is. "Klanten komen ook een praatje maken. Soms hebben ze ziektes, zijn ze verhuisd of is hun fiets gestolen, noem maar op. Als het kan, dan bieden we zeker een luisterend oor."