Wie wordt Koning van de Metworst? ‘Niet getrouwd, geen kinderen en niet gescheiden’
Waar carnavalsvierders in heel Noord-Brabant het bier rijkelijk laten vloeien, moeten deelnemers van de Metworstrennen in Boxmeer er hard voor werken. Het evenement, een eeuwenoude paardenrace die ieder jaar op carnavalsmaandag in Boxmeer wordt gehouden, trekt altijd veel bekijks. Tijdens het evenement strijden zogenoemde 'jonggezellen' om de titel Koning van de Metworst.
Deelnemers moeten in Boxmeer geboren en woonachtig zijn om mee te kunnen doen. "Ook mag je niet getrouwd zijn, geen kinderen hebben en niet gescheiden zijn", zegt hoornblazer Paul van Boekholt in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij benadrukt het belang van plaatselijke tradities. "Die zijn nog steeds belangrijk en die houden we ook in stand. Het is een traditie uit de 15e eeuw." Het oudste reglement dateert uit 1740, maar waarschijnlijk bestaat de traditie al veel langer.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!
"De ruiters strijden ter paard om het ophalen van de goederen", beschrijft de hoornblazer het evenement. "De goederen houden in: een halve varkenskop, zeven ellenlange metworst, twee fusten bier en twee broden. Daar wordt ter paard om gestreden."
Tijdens de Metworstrennen moeten paard en ruiter zo snel mogelijk een parcours van 800 meter afleggen. De afvalrace bestaat uit meerdere ritten en in de middag wordt bekend wie zich de nieuwe Koning van de Metworst mag noemen.
Wakker blazen
Om 04.00 uur 's nachts worden de eerste mensen in Boxmeer gewekt door hoornblazers, waaronder blazer Van Boekholt. "Tussen 04.00 en 07.00 uur blazen we heel Boxmeer wakker en daarna stoppen we. Dan blazen we nog één keer om 07.30 als de Koning van de Metworst langskomt met alle ruiters. We blazen vanmiddag ook voor de nieuwe Koning."
Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start!
Voor veel mensen in Boxmeer is de dag van de Metworstrennen de mooiste dag van het jaar. "Het zet Boxmeer op de kaart. Ook in de rensport is Boxmeer het centrum van Nederland. Het is uitgegroeid tot iets heel belangrijks", aldus Van Boekholt.