Verbazing over verplichte rijles voor ouderen: ‘Jonger persoon komt weg met een boete’
De politie heeft vorig jaar ruim 1500 75-plussers naar het CBR gestuurd vanwege gevaarlijk rijgedrag, meldt het AD. Dat is tien procent meer dan in het jaar ervoor. "De politie moet zich niet alleen focussen op leeftijd", waarschuwt verkeersrechtenadvocaat Joris van 'T Hoff in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Eenmaal bij het CRB moeten ze een verplichte test doen om hun rijbewijs te behouden. Ouderen en hun advocaten spreken van leeftijdsdiscriminatie, schrijft het AD.
In 2023 moesten in totaal 1589 75-plussers een rijvaardigheidstest afleggen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBR. Bijna 600 waren ouder dan 85 jaar. Een jaar eerder legden 'maar' 1436 ouderen de test af, 10 procent minder. Ze werden na het CBR gestuurd na 'opvallend verkeersgedrag' of een aanrijding.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Eenmaal bij het CBR mogen de 75-plussers kiezen tussen het inleveren van het rijbewijs of het afleggen van twee verkeerstesten: een theoretische toets en een rijvaardigheidstest. De kosten bedragen ruim 400 euro.
Leeftijdsdiscriminatie
Verkeersrechtenadvocaat Van 't Hoff waarschuwt voor leeftijdsdiscriminatie. "De politie moet voorzichtiger zijn met het doen van dit soort meldingen. De politie moet niet enkel focussen op de leeftijd, maar kijken naar alle omstandigheden van het geval."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
Van 't Hoff denkt dat bijvoorbeeld dertigers veel minder snel naar het CBR worden gestuurd na een aanrijding. "Een jonger persoon krijgt gewoon een boete en komt ermee weg. Bij een ouder persoon wordt meteen melding gemaakt bij het CBR en daar wordt uiteindelijk het rijbewijs afgepakt."
'Je moet rijbewijs blijven verversen'
Voorzitter van brancheorganisatie BOVAG Han ten Broeke, te gast in Goedemorgen Nederland, begrijpt de politie. "Het is denk ik heel verstandig om in het verkeer, dat steeds drukker wordt en waarin de snelheden steeds variabeler worden, te beseffen: één keer je rijbewijs halen is niet voldoende. Je moet het blijven verversen."
"Zeker voor mensen die wat ouder zijn, is dat simpelweg aan te raden", vindt de BOVAG-voorman. "Dan vind ik de keuze die de politie voorlegt een goede."
Volgens Ten Broeke is niet zomaar sprake van leeftijdsdiscriminatie. "Laten we naar de cijfers kijken, dat lijkt mij veel verstandiger", zegt hij. Als ouderen vaker betrokken zijn bij een aanrijding, is het volgens Ten Broeke "niet onverstandig" om daar aandacht aan te besteden.