main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 februari 2024 — 12:08

Verbazing over verplichte rijles voor ouderen: ‘Jonger persoon komt weg met een boete’

De politie heeft vorig jaar ruim 1500 75-plussers naar het CBR gestuurd vanwege gevaarlijk rijgedrag, meldt het AD. Dat is tien procent meer dan in het jaar ervoor. “De politie moet zich niet alleen focussen op leeftijd”, waarschuwt verkeersrechtenadvocaat Joris van ‘T Hoff in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Eenmaal bij het CRB moeten ze een verplichte test doen om hun rijbewijs te behouden. Ouderen en hun advocaten spreken van leeftijdsdiscriminatie, schrijft het AD.

In 2023 moesten in totaal 1589 75-plussers een rijvaardigheidstest afleggen, blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBR. Bijna 600 waren ouder dan 85 jaar. Een jaar eerder legden ‘maar’ 1436 ouderen de test af, 10 procent minder. Ze werden na het CBR gestuurd na ‘opvallend verkeersgedrag’ of een aanrijding.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Eenmaal bij het CBR mogen de 75-plussers kiezen tussen het inleveren van het rijbewijs of het afleggen van twee verkeerstesten: een theoretische toets en een rijvaardigheidstest. De kosten bedragen ruim 400 euro.

Leeftijdsdiscriminatie

Verkeersrechtenadvocaat Van ’t Hoff waarschuwt voor leeftijdsdiscriminatie. “De politie moet voorzichtiger zijn met het doen van dit soort meldingen. De politie moet niet enkel focussen op de leeftijd, maar kijken naar alle omstandigheden van het geval.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start 

Van ’t Hoff denkt dat bijvoorbeeld dertigers veel minder snel naar het CBR worden gestuurd na een aanrijding. “Een jonger persoon krijgt gewoon een boete en komt ermee weg. Bij een ouder persoon wordt meteen melding gemaakt bij het CBR en daar wordt uiteindelijk het rijbewijs afgepakt.”

‘Je moet rijbewijs blijven verversen’

Voorzitter van brancheorganisatie BOVAG Han ten Broeke, te gast in Goedemorgen Nederland, begrijpt de politie. “Het is denk ik heel verstandig om in het verkeer, dat steeds drukker wordt en waarin de snelheden steeds variabeler worden, te beseffen: één keer je rijbewijs halen is niet voldoende. Je moet het blijven verversen.”

“Zeker voor mensen die wat ouder zijn, is dat simpelweg aan te raden”, vindt de BOVAG-voorman. “Dan vind ik de keuze die de politie voorlegt een goede.”

Volgens Ten Broeke is niet zomaar sprake van leeftijdsdiscriminatie. “Laten we naar de cijfers kijken, dat lijkt mij veel verstandiger”, zegt hij. Als ouderen vaker betrokken zijn bij een aanrijding, is het volgens Ten Broeke “niet onverstandig” om daar aandacht aan te besteden.

Lees ook: 

Meer mensen de weg op zonder geldig rijbewijs of kenteken: ‘Denken meer individualistisch’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer