Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Enorme keien voor deur van Nationaal Holocaustmuseum: ‘Triest dat deze veiligheidsmaatregel nodig is’

Michiel van Renselaar

Het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam opent pas over een maand de deuren, maar de gemeente heeft nu al veiligheidsmaatregelen getroffen om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. Op de Plantage Middenlaan zijn enorme keien geplaatst.

''Het is heel triest dat dit nodig is'', reageert Naomi Mestrum, directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ''Helaas is de realiteit al jaren dat iedere Joodse instelling in Nederland extra beveiligd moet worden. Dat geeft aan waar we staan als maatschappij. Juist dit museum is belangrijk. Leren van de geschiedenis, de dynamieken die daaraan vooraf gingen''.

Schijn

Omwonenden zijn niet te spreken over de keien voor hun deur. Een Amsterdammer zegt: ''Het is goed dat er aan veiligheid wordt gedacht, maar dit is natuurlijk schijnveiligheid. Het biedt maar een klein beetje veiligheid en daarvoor wordt de halve straat overhoop gegooid.''

Een andere omwonende merkt op: ''Onze mooie groene loper begint te verstenen, verrommelen en te vergrauwen''.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!

CIDI-directeur Mestrum reageert: ''De bewoners denken waarschijnlijk aan de parkeerplekken en het mooie uitzicht. Vanuit hun perspectief helemaal prima, maar de realiteit is dat we zo gepolariseerd zijn dat het nodig is om de ingang te beschermen''.

Collectieve geheugen

Het Nationaal Holocaustmuseum, dat op 11 maart opent, vertelt de geschiedenis van de Joden in Nederland voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. "Historische feiten, persoonlijke geschiedenissen en objecten uit binnen- en buitenland tonen de gevolgen voor de levens van individuele vervolgden", aldus het museum. "Wij zijn er trots op dat we deze belangrijke nationale geschiedenis nu definitief in al zijn complexiteit een plek mogen geven in ons collectieve geheugen", zegt directeur Emile Schrijver.

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start!

Begin 2020 sloot het tijdelijke museum aan de Plantage Middenlaan, bestaande uit de Hollandsche Schouwburg en de voormalige Hervormde Kweekschool, voor een verbouwing die twee jaar moest duren. Dat dit langer heeft geduurd, komt onder meer door de coronatijd. Het team van inhoudelijke experts kon lange tijd niet reizen om objecten voor de collectie te selecteren.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau