Influencers nieuwste troef voor adverteerders: ‘We noemen ze ook thought leaders en fashion icons’
De doorsnee Nederlander wordt tegenwoordig 24 uur per dag bestookt met reclame. Gemiddeld zien we ruim 6.000 reclames per dag en makers geven ieder jaar zes miljard euro uit om je te verleiden. "Als het helemaal niet zou werken, dan zou het geen miljardenbusiness zijn", zegt marketingmanager van lingerieketen Hunkemöller Janine Hurink. "Ik denk dat we een behoorlijk grote invloed hebben." Adverteerders hebben bovendien een nieuwe troef in handen: influencers.
Het zijn er dus duizenden per dag, maar gaan al die spotjes en pop-ups daardoor niet aan ons oog voorbij? "Het is heel lastig om precies te pinpointen wat het moment is waarop je mensen kan verleiden tot een aankoop", erkent Hurink in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. "We weten wel dat je ongeveer zeven keer iets moet horen of zien, zodat het blijft hangen."
Uit onderzoek van Stand van Nederland: Generatie Next blijkt dat 21 procent van de respondenten naar eigen zeggen gevoelig is voor reclame. 48 procent zegt er niet gevoelig voor te zijn, 31 procent is neutraal.
Maar als we echt niet gevoelig zijn voor reclame, waarom wordt er jaarlijks dan miljarden euro's aan uitgegeven? "Ik denk dat heel veel mensen zeggen dat ze niet beïnvloed worden door reclame, maar onbewust gebeurt dat wel", zegt een consument. "Er zou niet zoveel reclame zijn als het niet zou werken", erkent een ander.
Influencers toekomst van reclamemaken
Om consumenten te lokken, zetten steeds meer bedrijven influencers in. Volgens Charlotte Koeleman, oprichter van een marketingplatform voor influencers, is deze nieuwe manier van reclame maken dé toekomst. "Sinds het afgelopen jaar is dit upcoming. Je ziet dat merken het steeds aantrekkelijker vinden om met meer creators samen te werken. Op basis daarvan kunnen ze eenvoudiger en goedkoper content produceren."
Het bedrijf van Koeleman is een soort marktplaats voor influencers. Creators staan op de website en klanten kunnen kiezen wie ze leuk vinden. "Eén van onze opdrachtgevers zet een campagne online en daar kunnen creators op reageren om deel te nemen." Volgens haar hebben consumenten dankzij de inzet van influencers minder in de gaten dat ze worden beïnvloed. "Als je bijvoorbeeld steeds een leuke video ziet waarin een merk naar voren komt, dan ben je toch iets eerder geprimed om dat product aan te kopen."
'Jongeren maken trends groter'
Melanie Bosveld heeft een reclamebureau dat zich specialiseert in millennials en generatie Z, volgens haar de belangrijkste doelgroepen om succesvol te kunnen zijn. "Zij maken trends groter. Daarnaast zijn ze de consument van nu én de toekomst. Ik zie dat veel merken die niet de binding hebben met de jonge doelgroepen, ook niet meer relevant blijven."
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Volgens Bosveld moeten merken precies weten waar jonge doelgroepen zich mee bezighouden en waar ze als merk waarde kunnen toevoegen. "Jongeren laten zich niet meer pushen van 'ik moet nu deze schoen kopen', maar ze denken meer na over het merk dat erachter zit, of het ze aanspreekt en of het past in hun levensstijl." Ook dan kunnen influencers uitkomst bieden.
Moeilijk bijblijven
De oprichter van het reclamebureau benadrukt dat de snelheid van vandaag de dag het moeilijk maakt om bij te blijven, ook voor adverteerders. De ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. "Dan moet je niet alleen denken aan nieuwe vormen van social media, maar ook trends en maatschappelijke ontwikkelingen zoals MeToo en klimaatactivisme. Je moet echt een fingerspitzengevoel hebben, wil je goed op die doelgroep kunnen inspelen."
Bosveld benadrukt dat ze daarom met diverse influencers samenwerken. "We noemen het niet alleen influencers, maar ook thought leaders en fashion icons. Het zijn allerlei mensen die goed zijn in wat ze doen of een bepaalde stempel drukken op de jongere generatie."
Ook in de modellenwereld speelt marketing een grote rol. Iets waar Hunkemöller zo scherp mogelijk op probeert in te spelen, terwijl ze trends proberen te omarmen. Marketingmanager Hurink onderstreept het belang van diversiteit in de huidige influencerwereld. Daarom zoekt ze nu niet naar één model voor een campagne, maar werkt ze vaak met meerdere modellen. In het ideale geval met maar liefst zeven in totaal. "Om de diversiteit goed te kunnen laten zien."
Benieuwd hoe de wereld van influencers en modellen verder aan het veranderen is? Kijk deze aflevering of eerdere afleveringen van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.