Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Tweestatusstelsel asielzoekers geen goed plan, zeggen experts

Redactie

Het is niet verstandig om nu het tweestatusstelsel voor asielzoekers in te voeren, stelt een adviesgroep van ervaren topambtenaren in een rapport aan het demissionaire kabinet. Het effect ervan is te onzeker en gevreesd wordt voor verder oplopende achterstanden in het afhandelen van asielaanvragen door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Het is een van de adviezen in het rapport over een fundamentele heroriëntatie van de asielketen, dat op verzoek van het kabinet is gemaakt.

Het rapport van ABDTopconsult is vrijdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Doel van die fundamentele heroriëntatie is te komen tot een robuuster asielbeleid en -stelsel.

Onderscheid tussen groepen maken

Bij een tweestatusstelsel wordt onderscheid gemaakt tussen mensen die worden vervolgd om hun politieke opvattingen, geloof of seksuele geaardheid en mensen die voor oorlog of geweld vluchten. De eerste groep mag altijd asiel aanvragen. De tweede groep wordt tijdelijk opgevangen en moet terug zodra het in het herkomstland veilig is. VVD, NSC, BBB en CDA willen opnieuw een tweestatusstelsel invoeren, zo hebben de vier in hun verkiezingsprogramma's opgenomen. Hiermee willen zij grip op asielmigratie krijgen.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Er moet kritisch worden gekeken naar maatregelen die een "potentieel afremmend effect hebben op de komst van asielzoekers", schrijven de topambtenaren. Versoberingen in de opvang of aanpassingen in de procedures voor asielaanvragen zullen volgens hen geen "significant effect" hebben.

Uitzonderingspositie

Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie wordt eveneens ontraden. De Tweede Kamer heeft recent om een onderzoek hiernaar gevraagd. Een opt-out levert voor de onderzoekers meer nadelen dan voordelen op. Zo kan Nederland met een uitzonderingspositie niet meer meebeslissen over Europees asielbeleid, waarschuwen de onderzoekers. Als ook andere landen een opt-out willen, zou het gemeenschappelijk Europees asielstelsel en "zelfs het functioneren van de Unie als geheel onder grote druk komen te staan."

Meerjarige visie nodig

Er is een meerjarige en samenhangende visie op asiel en migratie nodig om weer grip te krijgen op asiel en migratie, adviseren de onderzoekers. Daarbij is stabiliteit in de uitvoering en voldoende geld belangrijk. Met meer landen van herkomst moeten afspraken worden gemaakt over onder meer de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. Ook moeten er meer locaties komen waar asielaanvragen worden behandeld.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau