main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 februari 2024 — 10:20

Dierenrechtenorganisatie wil (nep)dieren uit draaimolen verbannen: ‘Vieren onbedoeld de uitbuiting van bewuste wezens’

Geen paarden, dolfijnen, kamelen of andere dieren meer op de draaimolen. Dat wil PETA Nederland. De dierenrechtenorganisatie schaart zich daarmee achter de oproep die de Amerikaanse tak donderdag deed aan Chance Rides, de grootste carrouselmaker in de Verenigde Staten.

“Carrousels met een dierenthema vieren onbedoeld de uitbuiting van bewuste wezens”, stelde PETA US. Kinderen kunnen zo het idee krijgen dat “dieren er alleen maar zijn voor ons amusement, terwijl ze net als wij angst, pijn, vreugde en liefde kunnen ervaren”.

PETA stelt voor om de draaimolens voortaan te voorzien van autootjes, vliegtuigjes, bulldozers, ruimteschepen of regenbogen, vallende sterren en bezems. Chance Rides heeft nog niet gereageerd, aldus de Amerikaanse website The Hill.

Efteling

De Nederlandse tak van PETA schaart zich achter de boodschap en roept de Efteling op dieren in de ban te doen. “Pretparken bedoelen het natuurlijk niet zo, maar kinderen krijgen door die draaimolens wel het gevoel dat het normaal is om dieren puur voor ons plezier te gebruiken”, zegt adviseur Janneke Hogervorst namens PETA Nederland tegen het AD.

“Wij onderschrijven daarom de oproep van Peta US. Die is misschien symbolisch, maar wel van enorm grote waarde”, zegt Hogervorst.

Volgens PETA Nederland heeft de Efteling een voorbeeldfunctie. “Als het alleen al aangeeft dat het dit overweegt of erover wil nadenken, dan brengen we een hele belangrijke discussie op gang. Tijden veranderen.”

‘Heel erg triest’

“Ik probeer de juiste woorden te vinden zonder in de lach te schieten”, reageert voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders Atze J. Lubach-Koers in gesprek met de krant. Hij noemt het voorstel van PETA “heel erg triest”.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!

“Er is geen volwassen mens met een volledig verstand die denkt dat dit nodig is. Misschien moeten we PETA met z’n allen vertellen dat de paardjes niet leven. Misschien is dat een goed plan”, zegt Lubach-Koers, die niet vreest voor de toekomst van draaimolens. “Dit gaat echt véél en véél te ver. Dat weet PETA zelf ook, maar ze staan nu wel op alle voorpagina’s. Knap.”

Leider van de BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas vindt het voorstel van PETA “knotsgek”, schrijft ze op X.

‘Radicale onzin’

“Ik zat net te denken: bij iedere maatschappelijke discussie zegt eerst een deel van de mensen: ‘Dit is toch onzin!’ En als de discussie dan een paar jaar aan de gang is, denken ze: misschien moeten we toch gaan aanpassen als mensen er last van hebben”, reageert zanger en presentator Lex Uiting in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start!

“Ik durft daarom al bijna niet meer te zeggen: het is radicale onzin. Wat het natuurlijk wel is”, onderstreept Uiting.

Lees ook: 

‘Superaarde’ ontdekt in heelal: ‘Heeft alle kenmerken van onze aardbol’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer

Actievoerders verhogen barricade bij bezetting UvA-terrein

De barricade die door demonstranten is opgeworpen bij de pro-Palestijnse bezetting van een terrein van de Universiteit van Amsterdam wordt verder opgehoogd. Actievoerders verstevigen de…

Lees meer

Israël: geen doorbraak in overleg Caïro, delegatie blijft wel

Israël ziet geen signalen van een doorbraak bij het overleg in Caïro over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De delegatie van het land blijft wel…

Lees meer