main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 februari 2024 — 10:24

Hoe Pieter Omtzigt (NSC) de formatie ‘tamelijk bruut en resoluut’ liet klappen

Nu NSC-leider Pieter Omtzigt verdere gesprekken met informateur Ronald Plasterk en de overige formerende partijen van zich afslaat, lijkt de formatie PVV, VVD, NSC en BBB definitief geklapt. “Er loopt altijd iemand boos van tafel weg, maar de manier waarop dit ging was tamelijk bruut en resoluut”, zegt parlementair journalist EW Magazine Eric Vrijssen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Pieter Omtzigt besloot dinsdag uit de formatiegesprekken te stappen. Als argument gaf hij de staat van de overheidsfinanciën op. Hij zei daarover ‘zeer geschrokken’ te zijn en kon zich daar niet in vinden. Partijleiders Geert Wilders (PVV), Dilan Yeşilgöz (VVD) en Caroline van der Plas (BBB) reageerden verbaasd op de manoeuvre van de NSC’er.

De geplande formatiegesprekken werden woensdag voortgezet, een dag na de bekendmaking van Omtzigt. Plasterk heeft desondanks Omtzigt gevraagd toch op de koffie te komen. De fractievoorzitter veegde de uitnodiging van tafel. Ook bij het geplande gesprek van donderdagochtend schittert Omtzigt in afwezigheid. Hij kiest voor zijn rust, thuis in Enschede.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Los van de teleurstelling over de financiën, vertelde Omtzigt dinsdagavond in het tv-programma Humberto zich te storen aan het feit dat vertrouwelijke informatie was gelekt en dat de sfeer niet optimaal was tijdens de onderhandelingen. Dit alles bij elkaar was voor Omtzigt genoeg reden uit de formatiegesprekken te stappen.

‘Tamelijk bruut en resoluut’

Vrijssen denkt dat de formatiegesprekken zijn misgelopen omdat het “te veel een proces was van een paar hoofdrolspelers”. Daarmee bedoelt hij dat “ze te weinig hebben gedaan om het te polderen tussen fractiespecialisten”.

De journalist denkt dat er te veel op een manier werd onderhandeld, waarbij de angst heerste dat te veel dingen zouden lekken. Dat Omtzigt boos van tafel wegliep, is volgens Vrijssen niet vreemd. Dat gebeurt vaker bij formatiegesprekken. De manier waarop de NSC-leider dat deed omschrijft Vrijssen als “tamelijk bruut en resoluut”.

Gedoogconstructie en nieuwe informateur

NSC gooit de deur dicht en zegt voor nu vanaf de zijlijn mee te kijken. De partij wacht het eindverslag van Plasterk af. De informateur maakt die maandag bekend, gevolgd door een Kamerdebat op woensdag. Erna wordt vermoedelijk een nieuwe informateur aangewezen.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.  

In theorie kan Plasterk opnieuw aangewezen worden als informateur. “Dat lijkt mij uitgesloten”, zegt Vrijssen. Waarom? “Omdat Omtzigt, op een tamelijk onhandige manier, feitelijk het vertrouwen in hem heeft opgezegd.”

Omtzigt ziet een minderheidskabinet, waarin NSC de rol van gedoogpartner vertolkt wel zitten. Vrijssen heeft zijn twijfels over “deze moeilijke constructie”. Hij legt uit: “Als Pieter Omtzigt zo onberekenbaar is als hij afgelopen weken heeft gehandeld, dan wordt een gedoogkabinet ook niks.”

Lees ook:

Pieter Omtzigt stapt met NSC uit formatie: ‘Zitten haken en ogen aan hoe hij de nooduitgang omschrijft’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer