Aardbevingsbestendige huizen voor Turkije: ‘Turkse overheid moet het oppakken’
Een jaar geleden werden Turkije en Syrië getroffen door een allesverwoestende aardbeving met duizenden doden tot gevolg. Studenten van de TU Delft werken aan een aardbevingsbestendig huis. Maar dit heeft alleen zin als de Turkse overheid er iets mee doet, denkt hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw Thea Hilhorst.
Student Bouwkunde Leyla van der Waarde is met andere studenten en docenten in het getroffen rampgebied geweest. "We hebben geluisterd naar wat de mensen willen, om zo te bepalen wat we gingen ontwerpen", vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De studenten hebben een 'hart van het huis' ontworpen. "Hier zitten alle technische voorzieningen in. Dus de keuken, de wasmachine, de berging en dingen zoals de cv-ketel in kunnen komen te staan", legt Van der Waarde uit. Rondom het 'hart' kunnen inwoners nieuwe kamers bouwen, afhankelijk van de behoefte van het gezin.
Druppel op een gloeiende plaat
Het ontwerp van de studenten wordt geproduceerd in een fabriek en kan straks worden neergezet in het getroffen gebied als onderdeel van de wederopbouw. Van der Waarde verwacht zo'n twee- tot driehonderd woningen neer te kunnen zetten.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.
Hoogleraar Hilhorst is enthousiast over het initiatief, maar benadrukt dat het ook een druppel op een gloeiende plaat kan zijn. "Je hoopt dat dit soort zaken ook opgepakt worden. Als de Turkse overheid het niet oppakt, dan gebeurt er vrij weinig", vertelt ze. "Dan blijft het hangen in de uitprobeerfase. Maar als het opgeschaald kan worden, dan zou dat veel kunnen opleveren."