Nederland zit niet stil in strijd tegen Houthi’s: ‘In deze wereld moet je proactief zijn’
Het is een goede zaak dat Nederland opnieuw betrokken was bij aanvallen op militaire doelen van Houthi's in Jemen. Dat zegt hoogleraar aan de Nederlandse Defensie Academie Martijn Kitzen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Met deze acties geef je een signaal af."
Nederland heeft militair deelgenomen aan de aanvallen van de Amerikanen en Britten dit weekend op de Houthi’s, zei demissionair minister voor Buitenlandse Handel Geoffrey van Leeuwen in WNL Op Zondag. "Bij de aanvallen van vannacht was Nederland ook betrokken. Dat is niet gek, want de Houthi’s bedreigen onze zeevaart", zei de bewindsman.
Een stafofficier van de Nederlandse krijgsmacht was betrokken bij het bepalen van de doelen van de militaire actie. Volgens Van Leeuwen is het doel van de aanval dat de dreiging en de aanvallen van de Houthi’s stoppen.
'Je moet proactief zijn'
Volgens Kitzen is het verstandig dat Nederland opkomt voor de eigen belangen. "In de Rode Zee worden schepen aangevallen die op weg zijn naar Europa. Daar hebben wij last van, er is economische schade." De Suez Canal Authority heeft de omzet in januari bijna zien halveren ten opzichte van dezelfde maand in 2023, zo werd zondag bekend. "Je kunt zeggen: ik ga daar niets tegen doen, maar met deze acties geef je een signaal af."
Het is volgens de hoogleraar belangrijk om niet aan de zijlijn te blijven staan. "Er is van alles aan de hand in de wereld. De oorlog in Oekraïne, conflicten in het Midden-Oosten. We moeten proactief zijn en het is goed dat Nederland dat nu is."
Tot nu toe ondersteunde Nederland Amerikaanse en Britse acties. "Vanaf 19 februari komt er ook een Europese missie in het gebied", zegt Kitzen. "Men heeft steeds beter door: we moeten daar iets doen om de scheepvaart te beveiligen." Toch zijn nog niet alle landen wakker geschud, erkent hij. "Veel landen moeten nog omschakelen om meer op te komen voor eigen belangen."
Ontvang jij al onze WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan!
Volgens Kitzen is het niet zo dat Nederlandse schepen nu meer risico lopen op vergeldingsacties van de Houthi's. "In beginsel zeiden de Houthi's dat ze alleen Israëlische schepen zouden aanvallen, maar op dit moment worden alle schepen aangevallen. Er is volkomen willekeur. De raketten zien ook niet of een schip Israëlisch, Nederlands of Amerikaans is."
Signaal aan Amerika
Ook CDA-Tweede Kamerlid en defensiewoordvoerder voor zijn partij Derk Boswijk is blij met de acties die Nederland heeft ondersteund. "Ik vind het heel goed dat Nederland bijdraagt aan het vrijhouden van de doorgang naar de Rode Zee, hoe klein de rol ook is. Het gaat om ons eigen economisch belang, maar ik denk dat het ook goed is om aan Amerika te laten zien dat ze niet alleen de shit van Europa hoeven op te ruimen."
"Tegelijkertijd vind ik het ook wenselijk dat veel meer Europese landen zich bij deze missie aansluiten", zegt Boswijk. "Het is een beetje gek dat wij als relatief klein land - wel een land met een grote economie - eigenlijk nog de enige zijn die hier met de Britten aan bijdragen."
Houthi's geen rebellen
Kitzen stoort zich eraan dat over de Houthi's vaak wordt gesproken als 'rebellen'. Ze zijn volgens hem meer dan dat. "Ze vormen eigenlijk een soort staat binnen Jemen, een autoritaire staat. Ze doen wat ze willen. Ze hebben best een groot leger en heel veel materieel. Ze kunnen blijven schieten."
Heb je Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering nu terug op NPO Start.
Volgens Kitzen is het niet eenvoudig om alle militaire doelen van de Houthi's onder vuur te nemen. "Inmiddels zijn bijvoorbeeld wel radarinstallaties aangevallen, waardoor de Houthi's niet meer kunnen zien waar de schepen precies liggen. Maar voorlopig kunnen ze raketten blijven afvuren."
Hulp aan Gaza
Ondertussen is Nederland ook begonnen met luchtdroppingen van hulpgoederen boven de Gazastrook. "Ik heb begrepen dat vanuit Jordanië een Nederlandse Hercules (militair transportvliegtuig, red.) is opgestegen, die boven Gaza pallets aan parachutes heeft losgelaten. Die parachutes zijn gelinkt met een GPS-systeem en worden bijgestuurd, zodat ze precies op de afgesproken locatie neerkomen."
Dat is niet helemaal zonder risico. "Het is met Israël afgesproken, maar voor hetzelfde geld wordt er een raket vanuit Libanon afgeschoten en komt het luchtafweersysteem in Israël in actie. Dat risico bestaat altijd."
Kitzen vindt het goed dat Nederland ook in actie komt voor hulp aan Gaza. "We proberen hulp in Gaza te krijgen voor mensen die het hard nodig hebben."