main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 februari 2024 — 10:20

Boeren vrezen voor hun bestaansrecht, deze week mogelijk nieuwe acties

De leiders van boerenactiegroepen komen deze week weer bijeen om te overleggen wat ze nog aan acties willen doen. Volgens hoofdredacteur van Nieuwe Oogst Esther de Snoo is de verwachting dat er opnieuw een landelijke actiedag wordt uitgeroepen. “Wat ik begrepen heb is dat zij dat nog deze week zouden willen organiseren”, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Afgelopen weken demonstreerden boze boeren in heel Europa tegen de – in hun ogen te strenge – regels uit Brussel en van hun eigen nationale overheid. “De protesten die we eerder in Nederland hebben gezien gingen toen vooral over het stikstofbeleid en de aanscherping van de regels. Wat we nu zien in Europa is veel breder. Dat gaat vooral over het bestaansrecht van boeren en tuinders in heel Europa”, vertelt De Snoo.

Boeren zien in heel Europa hun kosten oplopen. “Boeren en tuinders zijn heel vaak prijsnemers en hebben zelf niet altijd heel veel invloed of weinig invloed op de prijs die zij krijgen voor hun producten. Die prijs is al jarenlang hetzelfde, maar hun kosten stijgen wel”, legt De Snoo uit. “Die disbalans die er al heel lang is – want dit zijn frustraties van jarenlang – zorgt dat boeren inderdaad tot wanhoop worden gedreven en het idee hebben dat zij in hun bestaansrecht bedreigd worden.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Mestregels doorn in het oog van Nederlandse boeren

In Nederland zijn op dit moment de mestregels een doorn in het oog van de boeren. “Dat is echt iets Nederlands”, vertelt De Snoo. Boeren mogen van Brussel vanaf 2026 minder mest uitrijden over hun land. Nu vallen ze nog onder een uitzonderingspositie, maar die loopt dus af. Volgens De Snoo is Brussel heel streng voor Nederland. “Zeker als het gaat om milieuregels.”

Ook melkveehouders Bert en Rudi de Wilde vrezen voor hun bestaanszekerheid. De boeren uit Enter zitten met hun handen in het haar wat betreft de Europese mestregels. “Als dat inderdaad gaat gebeuren dan moeten wij heel veel mest afvoeren. Dat gaat ons gewoon enorm veel geld kosten. Ik vind dat ten onrechte, want we hebben zelf altijd aangetoond dat we die mest kunnen gebruiken in onze kringloop”, vertelt Bert.

Tekst gaat verder onder de X.

Rudi benadrukt dat de nieuwe regels uit Brussel een grote impact zullen hebben op hun verdienmodel. “Onze eigen mest mogen we niet op ons land plaatsen, dus moeten wij afvoeren voor heel veel geld. In ruil daarvoor mogen wij wel kunstmest aanvoeren, wat ons ook veel geld gaat kosten”, legt hij uit. “Eigenlijk past dat niet in de gedachte van onze kringloop. Zo zorgen de regels ervoor dat de kostprijs zo omhoog schiet, dat het heel moeilijk wordt om ons hoofd boven water te houden.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!

Het probleem ligt in Brussel

CDA-Kamerlid Derk Boswijk begrijpt de frustraties bij de twee melkveehouders. Toch verwacht hij dat er op korte termijn weinig zal gebeuren om dit probleem aan te pakken. Allereerst omdat het huidige kabinet demissionair is. Ten tweede vanwege de aankomende Europese Verkiezingen. “Adema (demissionair landbouwminister, red.) zal ongetwijfeld naar Brussel gaan en zeggen: kunnen we daar iets in betekenen?”, zegt Boswijk. “Maar ook na de Europese verkiezingen heb ik mijn twijfels of dat echt gaat veranderen.”

Lees ook:

CDA-leider Bontenbal: ‘Stop het doemdenken over het klimaat, er is reden tot hoop’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Aflevering 2 van Op de Barricade

Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.

Kijk vanavond naar Op de Barricade op NPO 1.

Stand van Nederland: Koplopers

Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?

Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.

Ajax-Lazio zonder uitpubliek, vrees voor antisemitische uitingen

De voetbalwedstrijd in de Europa League tussen Ajax en de Italiaanse club SS Lazio uit Rome, wordt op donderdag 12 december gespeeld zonder uitpubliek. Dat…

Lees meer

Brief van 46 gemeenten aan Faber met zorgen over grenscontroles

In een brief aan Marjolein Faber hebben 46 grensgemeenten hun zorgen geuit over de grenscontroles die de minister van Asiel en Migratie wil inzetten met…

Lees meer

Weeronline: grote kans op storm Conall woensdag

Heel Nederland krijgt woensdag mogelijk te maken met storm Conall. Gedurende de middag en de avond draait de wind en nemen de windsnelheden toe, meldt…

Lees meer

Topman UWV waarschuwt politiek: voorkom dezelfde fouten als bij toeslagenaffaire

Politiek, maak niet dezelfde fout als bij de toeslagenaffaire. Daarvoor waarschuwt Maarten Camps, voorzitter van de Raad van Bestuur van UWV, in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Lotte werd slachtoffer van psychisch geweld door ex-vriend: ‘Ik was niets meer’

Lotte Kok was maandenlang slachtoffer van psychisch geweld. De dader? Haar inmiddels ex-vriend. Ze schreef een boek over het geweld dat haar is aangedaan. Intiem…

Lees meer