main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 31 januari 2024 — 10:42

Adellijk bloed stroomt door aderen van nieuw seizoen ‘Het verhaal van Nederland’

De serie ‘Het Verhaal van Nederland’ keert woensdagavond terug op de buis. Dit keer vormt de adellijke familie in acht afleveringen de rode draad. Kijkers zien in het gloednieuwe seizoen het ontstaan van Nederland zoals we dat nu kennen. “De familie is nauw verbonden met onze historie”, zegt journalist en schrijver Arendo Joustra in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Joustra schreef meerdere boeken over het Nederlandse koningshuis. Hij benadrukt dat de serie “een makkelijke manier is om je te verdiepen in de ontstaansgeschiedenis van Nederland”.

In de serie wordt zichtbaar hoe de familie van Oranje-Nassau langzaamaan zijn invloed in Europa vergroot. “Als we een Republiek zouden zijn, dan zou Willem van Oranje de aartsvader zijn. De Republikeinen moeten hem zien als de grondlegger van Nederland.” De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden bestond van 1588 tot de Bataafse Revolutie in 1795 en was de voorloper van het Nederland zoals wij dat nu kennen. “Deze serie vertelt het hele verhaal.”

Sleutelmoment

Eén van de sleutelmomenten die de serie in beeld brengt is het huwelijk tussen Engelbrecht I van Nassau-Siegen en Johanna van Polanen in 1403. Johanna, een zeer rijke erfdochter, was toen slechts elf jaar oud. “Ze kreeg pas op veel latere leeftijd haar eerste kind, dus het is niet zo dat ze al het bed deelden toen ze zo jong was. Dat maakt de serie ook duidelijk.”

Door het huwelijk verwierf Engelbrecht grote bezittingen in Brabant en Holland. Volgens Joustra was het een huwelijk dat volledig op poten stond door de wederzijdse belangen. “Je zag vaak dat de adel trouwde met rijke burgers om bezit uit te breiden. Een burger wilde een adellijke titel en de adel wilde graag het geld. Het is een bekende verbintenis en dat was toen heel normaal.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start 

Willem van Oranje

Willem van Oranje was hét sleutelfiguur in de Nederlandse geschiedenis. “Hij was de opstandleider van Nederland tegen de Spaanse overheersing. Een soort leider van de onafhankelijkheidsoorlog. De grondlegger van onze natie.” De journalist neemt de eerste Amerikaanse president George Washington als voorbeeld, die een belangrijke rol speelde in de Amerikaanse Revolutie. “Hij wordt nog altijd herinnerd en de belangrijkste stad van Amerika is naar hem vernoemd.”

Uiteindelijk wordt Willem van Oranje in 1584 vermoord. Op 10 juli dat jaar schiet Balthasar Gerards Willem van Oranje dood in het Prinsenhof in Delft. Hij werd 51 jaar. “Er is altijd een broer of een zoon die vervolgens de lijn doorzet. Hij had veel broers en veel kinderen, dus dat was geen enkel probleem.”

Joustra benadrukt dat Nederland pas een paar jaar na de moord op Willem van Oranje ontstond. “Hij heeft niet kunnen zien wat hij heeft bewerkstelligd.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Bijzonder verhaal

Tweede Kamerlid van D66 Jan Paternotte, ook te gast in Goedemorgen Nederland, benadrukt hoe bijzonder het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van Nederland is. “We hebben een opstand gehad tegen Spanje, toen het grootste en machtigste land van de wereld. In die zin is het best bijzonder dat Willem van Oranje het met kleine legertjes durfde op te nemen tegen dat grote machtige land en dat dat uiteindelijk is uitgegroeid tot ons mooie Nederland.”

D66 is niet koningsgezind, maar Paternotte vindt dat Nederland trots mag zijn op haar geschiedenis. “Willem van Oranje en zijn opvolgers hebben de eerste Republiek in Europa gevestigd. We zijn langer met de Oranjes een Republiek geweest dan een monarchie met een koningshuis.”

“Het koningshuis is één ding, maar dat Nederland is ontstaan op het idee van vrijheid en dat je zelf mag bepalen wat je gelooft, vinden wij een mooie geschiedenis. Dat moeten we koesteren”, besluit Paternotte.

Het tweede seizoen van ‘Het verhaal van Nederland’ is vanaf woensdag 31 januari om 20.30 uur te zien op NPO 1.

Lees ook:

Wéér een boek over Britse Royals. Koningshuisdeskundige: ‘Ik verwacht juice’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Borrell in Libanon: er moet onmiddellijk staakt-het-vuren komen

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…

Lees meer

Bitcoin blijft onder grens van 100.000 dollar

De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…

Lees meer

Warmste 24 november in Nederland sinds begin metingen

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….

Lees meer

Hermans noemt afspraken klimaattop ‘ambitieus en haalbaar’

Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…

Lees meer

We nemen femicide nog altijd niet serieus: ‘Iedere week kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord’

Femicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…

Lees meer

Rob Jetten (D66) roept coalitie op: ‘Ga aan de slag’

D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…

Lees meer

Microdosing steeds populairder, maar heeft ook een keerzijde: ‘Er zijn lichamelijke en geestelijke risico’s’

Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…

Lees meer

Wopke Hoekstra ziet ‘nieuw begin voor klimaatfinanciering’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…

Lees meer

Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer

Weeronline verwacht een zachte winter

Weeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…

Lees meer

Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer