Andrea (70) woont 37 jaar in hetzelfde huis, maar moet woning bij vertrek in ‘nieuwstaat’ opleveren: ‘Zit te trillen op mijn stoel’
37 jaar lang huurde Andrea Lagerweij (70) uit Baarn hetzelfde huis. Onlangs zei ze de huur op en dat betekent volgens de regeltjes dat ze haar woning moet opleveren in dezelfde staat als waarin ze hem ooit kreeg. En dus ontving ze een waslijst aan ‘onredelijke’ eisen.
Andrea verliet haar woning omdat de huur (950 euro per maand) voor haar te hoog is geworden en haar kinderen het huis uit zijn. Ze was daarom dolblij toen ze eind vorig jaar een sociale huurwoning toegewezen kreeg, schrijft De Telegraaf. Eind oktober informeerde ze haar woningcorporatie dat ze de huur per 31 december ging opzeggen.
De woning is eigendom van beleggingsmaatschappij CBRE Investment Management, VB&T is de verhuurmakelaar. Op 27 november kwam een inspecteur langs. Die vertelde Andrea dat zij de woning in zogenaamde ‘nieuwstaat’ moest opleveren. “Ik vroeg: ‘Moet ik het opleveren zoals het in 1986 was?'” De inspecteur knikte. “Het was een hele verbouwing”, verzucht Andrea.
Zo moesten de stopcontacten weken in een sopje biotex, maar ook moesten de vloeren en vensterbanken uit het huis met drie verdiepingen worden gesloopt. In de tuin moest het grind worden weggeschept en moesten alle bomen worden omgezaagd. De rekening van de renovatie bedraagt volgens Andrea zo’n tweeduizend euro.
‘Ik zit te trillen op mijn stoel’
“Wat is dit voor rare onzin?”, vraagt ze zich af in gesprek met De Telegraaf. “Het ergste vond ik de tuin. Ik had een 25 jaar oude plataan en een 30-jarige rode esdoorn, die moesten worden omgezaagd. De tuin moest glad opgeleverd worden, zoals het bij de nieuwbouw was in 1986.”
“Waar het op neerkomt, is dat het huis in dezelfde staat moet worden opgeleverd als in 1986”, benadrukt ze. “Terwijl ik aan het praten ben, zit ik op mijn stoel te trillen van emotie. Ik voel boosheid en teleurstelling dat ik op deze manier afscheid heb moet nemen van mijn huis.”
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Andrea kreeg naar eigen zeggen geen centimeter ruimte van de verhuurder. “De inspecteur zei dat als ik niet aan alle eisen voldoe, ze een aannemer zouden inschakelen op mijn kosten.”
‘Mijn portemonnee is helemaal leeg’
Heel december werkte ze met vrienden en familie om het huis in de gewenste staat op te leveren. Het geld wat daarvoor nodig was, moest ze lenen van haar kinderen. “Tot overmaat van ramp was er nog een deuk in een deur, die ik zelf over het hoofd had gezien. Van de inspecteur moest ik die ook nog vervangen voor 250 euro.”
Inmiddels is Andrea verhuisd naar haar nieuwe woning. Geld voor de inrichting daarvan heeft ze niet. “Mijn portemonnee is helemaal leeg.”
De verhuurder laat in een reactie aan De Telegraaf weten niet op individuele gevallen in te kunnen gaan, maar betreurt de onrust. Ook benadrukt de verhuurder dat ze uitgaan van de situatie van toen het contract is getekend, 37 jaar geleden.
Niet duurzaam
“De regelzucht in Nederland….”, verzucht journalist van EW Magazine Carla Joosten, te gast in Goedemorgen Nederland. “Ik vraag me af: kan je bij een wisseling niet per huis bekijken hoe de staat van de woning is? Ik heb ooit meegemaakt dat mensen alle houten vloeren eruit moeten halen, terwijl de nieuwe huurder daar waarschijnlijk heel blij mee zou zijn.”
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Dit beleid is ook niet erg duurzaam, vindt Joosten. “Over recycling gesproken, over de circulaire economie gesproken… Het wordt tijd dat die woningcorporaties daar eens iets aan gaan doen.”
Lees ook:
Veerpont in Lopik gaat niet meer uit varen vanwege schipperstekort: ‘Voor de gemeenschap heel zonde’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer