Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Te veel kinderen denken dat de Holocaust een mythe is

Matthijs Meulblok

Antisemitisme lijkt steeds meer geluid te vinden in Europa. Tegelijkertijd weten kinderen steeds minder van de Holocaust af. Schrijver van het boek over de Holocaust Door hun ogen Femmetje de Wind maakt zich zorgen, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Er zijn recent onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat jongeren de Holocaust zien als een soort mythe."

Uit het onderzoek van Claims Conference is gebleken dat 12 procent van de volwassen Nederlanders denkt dat de Holocaust een mythe is of denkt dat het aantal slachtoffers overdreven wordt. Onder de jongeren is dat 23 procent. Daarnaast zou slechts 46 procent van de jongeren weten dat zes miljoen joden zijn vermoord gedurende de Holocaust. Het kabinet liet in mei 2023 al weten aan de Tweede Kamer maatregelen te willen treffen om jongeren beter te informeren over deze gruwelijkheden uit de geschiedenis.

Angst in de klas om erover te praten

De Wind juicht toe dat er meer en betere educatie moet komen. "We starten altijd bij onderwijs om iets voor elkaar te krijgen", zegt ze. De Wind vindt het "schokkend" dat zo'n recente gebeurtenis uit de geschiedenis in twijfel wordt getrokken.

In Nederland is onderwijs over de Holocaust verplichte kost, maar mogen scholen zelf bepalen hoe ze dit invullen. Daar is volgens De Wind geen duidelijke richtlijn voor. "Er moet een protocol komen over wat onderwezen moet worden als we het over de Holocaust hebben", vertelt ze.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Veel leraren vinden het lastig om het over dit onderwerp uit de Tweede Wereldoorlog te hebben, "omdat dat vaak gelinkt wordt aan huidige situaties, zoals de oorlog in Israël op dit moment. Of dat men bang is dat er opmerkingen in de klas worden gemaakt", aldus De Wind. In veel gevallen wordt bij wijze van spreken een film vertoond zoals Schindler's List en praten we er volgens de schrijver niet verder over. "Dat vind ik heel erg, want dan heb je dat je kinderen niet het historisch besef meegeeft van wat daar is gebeurd."

Door hun ogen

Om meer bewustzijn te creëren bij de jongere generatie over het verleden, en zo hopelijk een toekomstige Holocaust te voorkomen, schreef De Wind samen met twaalf andere auteurs het boek Door hun ogen. Daarin zijn verhalen gebundeld van overlevenden van de Holocaust, maar opgeschreven vanuit een kinderlijk perspectief.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

De Wind vertelt dat veel kinderen van overlevenden niet durven te vragen aan hun ouders naar de ervaringen van toen. "Daar is dan toch nog te veel pijn aanwezig." Hun (achter)kleinkinderen vinden dit minder moeilijk om ernaar te vragen.

Het is voor de mensen die de oorlog hebben meegemaakt, en dat zijn er steeds minder, dat zij het vaak moeilijk om hun verhaal te vertellen. Ook aan hun kinderen, is gebleken. Daar is nog te veel pijn aanwezig. En voor de kinderen is het moeilijk om ernaar te vragen. "Je ziet bij de Holocaustoverlevenden dat ze het makkelijker vinden om tegen hun (achter)kleinkinderen te praten over de oorlog."

Nationale Holocaust Herdenking

Aanstaande zondag vindt de Nationale Holocaust Herdenking plaats, georganiseerd door het Nederlands Auschwitz Comité. De herdenking vindt om 11.30 uur plaats bij het Spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' in het Wertheimpark in Amsterdam en is live te volgen op NPO 1.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau