Steeds meer wegdictators in het verkeer: ‘Alsof cowboygedrag bij het normale leven hoort’
Het komt steeds vaker voor dat bestuurders voor de rechter verschijnen en worden vervolgd voor (poging tot) moord en/of doodslag. De afgelopen twee jaar is dat aantal bijna verdubbeld, blijkt uit cijfers van het Parket-Generaal van het OM waar De Telegraaf over schrijft.
In 2022 en 2023 stonden 34 verkeerscriminelen voor de rechter. In vergelijking met de twee jaar ervoor is dat een toename van bijna 60 procent. Het Parket-Generaal kan deze toename niet verklaren.
Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.
Het aantal verkeersdoden nam afgelopen jaren ook toe. In 2022 lieten 745 mensen het leven in het verkeer. In 2021 waren dat er 582.
Straffen
Straffen als (poging) tot doodslag zouden weggebruikers moeten stimuleren zich aan de (verkeers)regels te houden. Toch stappen veel mensen beschonken of high achter het stuur, waarmee zij het risico aanvaarden dat een dodelijk ongeluk kan plaatsvinden.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
"We zien dat de weggebruiker hardleers is en in veel gevallen keer op keer opnieuw de fout ingaat", zegt verkeersofficier Achilles Damen tegen de krant.
Cowboygedrag
"Ik zie het in mijn eigen straat gebeuren. Rijd toch gewoon normaal", uit parlementair journalist bij EW Magazine Carla Joosten haar frustratie in Goedemorgen Nederland. "Het is alsof cowboygedrag bij het normale leven hoort. Belachelijk hoe mensen soms rijden."
Ook schrijver Femmetje de Wind valt wangedag in het verkeer op. "Mensen hebben een veel korter lontje. Ze worden meteen boos. Als ik ergens voor fiets gaat meteen het raampje open en roepen ze 'kutwijf!'. Ik was maar gewoon aan het fietsen."