main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP.
Stand van Nederland - 25 januari 2024 — 12:22

Koopkracht beter voor meeste huishoudens, maar niet voor iedereen

Vrijwel alle huishoudens in Nederland gaan er dit jaar op vooruit in hun portemonnee. Maar alleenstaanden met een laag inkomen zien hun koopkracht door het verdwijnen van de energietoeslag juist tussen de 65 en 75 euro per maand verslechteren, heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) becijferd.

Dat de meeste mensen er ten minste iets op vooruit gaan heeft te maken met de stijging van de lonen in veel cao’s. Werkenden zullen ook merken dat de heffingskortingen zijn verhoogd. Van hun brutoloon blijft daardoor netto meer over. De koopkrachtplaatjes van het Nibud laten wel een divers beeld zien. Soms gaat het voor mensen om slechts enkele euro’s koopkrachtverbetering, maar er zijn ook uitschieters van rond de 300 euro per maand.

Koopkracht

“Als je werkt en kinderen hebt, stijgt je koopkracht het meest”, legt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart uit. Die huishoudens profiteren er namelijk van dat de kinderbijslag met enkele tientjes is verhoogd. Wat hier ook meespeelt zijn de veranderingen in het kindgebondenbudget. De bedragen van deze toeslag zijn fors opgeschroefd.

Toch moeten Nederlanders zich niet rijk rekenen door deze koopkrachtberekeningen, waarschuwt Vliegenthart. “We zijn nog steeds uit het gat van 2022 aan het klimmen”, zegt hij. In dat jaar, waarin Rusland Oekraïne binnenviel en de energieprijzen flink opliepen, was namelijk sprake van een breed koopkrachtverlies.

Bestaanszekerheid

“De energieprijzen zijn intussen weer gedaald, maar andere producten zijn bepaald niet goedkoper geworden”, aldus de Nibud-directeur. “We komen weer op adem, maar voor veel mensen blijft het financieel een onzekere tijd. De verhogingen van uitkeringen en het minimumloon garanderen bij lange na nog niet voor iedereen een aanvaardbaar bestaansminimum.” Hij roept de partijen die momenteel betrokken zijn bij de kabinetsformatie op “alle voorwaarden van bestaanszekerheid mee te nemen in de noodzakelijke maatregelen”.

Het Nibud heeft bij zijn berekeningen geen rekening gehouden met specifieke omstandigheden. Dan gaat het bijvoorbeeld om iemands reiskostenvergoeding of het gebruik van kinderopvang. Het instituut waarschuwt dat er in de praktijk nog veel meer variabelen zijn die meespelen bij je koopkracht. Zaken als een promotie op het werk, werkloos raken, gezinsuitbreiding of een verhuizing kunnen allemaal van invloed zijn.

Lees ook:

Loonstrookje binnen! Hierdoor heb jij in 2024 meer te besteden

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer

Betaalbaarheid een illusie, huizenprijzen nemen weer toe: ‘Dat is de fase waar wij nu in zitten’

Volgens experts ligt de woningmarkt op zijn gat. Koophuizen zijn begin van dit jaar weer in prijs gestegen. “Dat is de fase waar wij nu…

Lees meer