Nabestaanden Marlous (39) en Romy (14) willen dat Erasmusschutter Fouad L. aanwezig is in rechtszaal voor slachtofferverklaring
De rechtszaak tegen Fouad L. is van start gegaan. Familieleden van de doodgeschoten Marlous (39) en Romy (14) willen dat de verdachte aanwezig is bij de inhoudelijke behandelingen. Bij de eerste pro-formazitting bleef hij in zijn cel. "Ze willen dat hij erbij is en dat ze hun slachtofferverklaring aan hem kunnen voorlezen", zegt Niels Dekker, die de nabestaanden bijstaat, in een nieuwe aflevering van de podcast WNL Het Misdaadbureau.
De 32-jarige L., die ook wel 'de Erasmusschutter' wordt genoemd, wordt verdacht van het doodschieten van de 39-jarige Marlous en haar 14-jarige dochter Romy aan het Heiman Dullaertplein in de wijk Delfshaven. Ook wordt hij verdacht van het doodschieten van de 43-jarige docent en huisarts Jurgen Damen in een collegezaal van het Erasmus MC. Dat gebeurde op 28 september.
Van dierenbeul tot moordenaar: hoe kwam Erasmusschutter Fouad L. tot zijn daden? Luister via je favoriete podcastapp naar de nieuwe aflevering van Het Misdaadbureau.
De eerste openbare zitting in het strafproces tegen L. vorige week maandag was "zwaar, heel zwaar" voor de nabestaanden, zegt Dekker van Namens de Familie, een organisatie die mensen bijstaat die ongewild en onverwacht het middelpunt van het nieuws zijn geworden door een dramatische gebeurtenis. Op de publieke tribune zaten zo'n honderd mensen. "In het allereerste stadium is er bij familieleden twijfel geweest om te gaan. Maar naarmate de zitting dichterbij kwam, zeiden ze: ik wil erbij zijn. Ze zijn er met z'n allen geweest."
"In aanloop naar de zitting zag je de spanning oplopen", zegt Dekker. Het moment dat de namen van Marlous en Romy werden voorgelezen kwam keihard binnen. "Dat was het moment dat mensen braken. Je ziet dan dat de spanning enorm is opgelopen."
L. niet aanwezig
Fouad L. was maandag niet aanwezig tijdens de pro-formazitting. Onduidelijk is waarom. De rechtbank heeft L. niet verplicht om aanwezig te zijn, iets wat de rechter wel kan doen. Het Openbaar Ministerie wil dat als de inhoudelijke behandeling in het najaar van start gaat, L. daar wel bij is. Dat is ook een wens van de nabestaanden, zegt Dekker.
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!
Hij vertelt: "Sommigen leden van de familie hadden hem ook afgelopen maandag al willen zien. Dat zijn onder meer mensen die hem nooit in levende lijve hebben gezien. Er zijn ook familieleden die hem al kende, vanwege de voorgeschiedenis. Zij hoefden hem nu niet per se te zien, want zij weten dat de confrontatie in de rechtszaal op enig moment gaat komen."
'Ze willen dat hij erbij is'
Als L. in de rechtbank verschijnt, zitten de nabestaanden vlak achter hem. "In deze zaal schat ik de afstand tot de verdachte op tien tot vijftien meter. Dat is best beangstigend", denkt Dekker. "Ik denk dat mensen vaak verrast zijn over hoe ze reageren op het moment dat ze een verdachte zien. Maar dat houdt nabestaanden van Marlous en Romy niet tegen."
Zij hopen L. tijdens de volgende zitting, in het najaar, te zien. "Ze willen dat hij erbij is en dat ze eventueel hun slachtofferverklaring kunnen voorlezen."